Olga Tudorache, ultima reverenţă pe scena lumii. POVESTEA UNEI FOTOGRAFII

Olga Tudorache, ultima reverenţă pe scena lumii. POVESTEA UNEI FOTOGRAFII

Doliu în teatrul românesc: marea actriţă Olga Tudorache a încetat din viaţă, în noaptea de 17 spre 18 octombrie, la Secția de Terapie Intensivă a Spitalului Elias, la o săptămână după ce împlinise 88 de ani

Supranumită „Marea doamnă a teatrului românesc”, Olga Tudorache s-a stins discret, aşa cum a trăit în ultima perioadă, când a ales să se retragă din viaţa publică şi de pe scenă, acolo unde a încântat generaţii cu talentul şi energia sa.

Potrivit medicului Monica Pop, o apropiată a artistei, de ziua ei de naștere, Olga Tudorache a fost înconjurată la Elias de mai mulți prieteni, printre care Adriana Șchiopu, Carmen Tănase, Tamara Crețulescu și Rodica Negrea, cu care a râs și a glumit. Și, bineînțeles, alături de fiul ei, care nu s-a despărțit de ea niciun moment.

„Fiul meu, cea mai mare realizare”

Ne puteți urmări și pe Google News

Olga Tudorache povestea despre fiul său că este cel mai mare succes pe care l-a avut: „Cel mai bun lucru pe care l-am făcut în viața mea este băiatul meu, pe care l-am avut cu actorul Cristea Avram. Și aici am avut noroc. Eu nici n-am știut când a trecut prin școală și el a fost mereu șef de promoție. Sunt minunați amândoi, și el, și nepotul meu, fiul lui, care a împlinit acum trei ani (n.r. interviul era în 2000). Succesele cele mai mari le-am avut în viață, nu pe scenă”, spunea Olga Tudorache, potrivit bzi.ro. În 1960, marea actriță s-a căsătorit cu Cristea Avram, însă mariajul lor a durat doar 6 ani, după care acesta s-a îndrăgostit de celebra franțuzoiacă Marina Vlady. Avram a pă- răsit țara pentru noua sa dragoste, însă iubirea lor s-a stins repede. Avram a fost abandonat, s-a mutat din Franța în Italia, unde a murit în 1989, de cancer.

Cine a fost ine a fost Olga Tudorache 

Artista s-a născut la 11 octombrie 1929, la Oituz, judeţul Bacău. Din 1976 a fost Conferenţiar universitar la Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică „I.L.Caragiale“, catedra de actorie. A avut şase promoţii de actori, până la pensionare (1997). A interpretat peste 70 de personaje de teatru, printre care: Maşa din „Cadavrul viu“ de Lev Tolstoi, Antigona din piesa lui Sofocle, Cleopatra, din „Antoniu şi Cleopatra“, Regina din „Vulpile“ de Lillian Hellman, Ducesa de Gloucester din „Richard al II-lea“. Totodată, a fost prezentă și pe marele ecran în filme ca: Tudor, Bietul Ioanide, Vreau să ştiu de ce am aripi,Tusea şi junghiul, Faraon. Dintre premiile şi distincţiile primite amintim: Premiul I pentru interpretare la Festivalul Naţional de Teatru (1969), Premiul Criticii pentru Cea mai bună actriţă a anului 1997, Ordinul Naţional „Steaua României’’ în grad de Mare Ofiţer acordat de Preşedintele României (2000), Titlul de Cetăţean de onoare al Municipiului Bucureşti (2001), decoraţia regală „Nihil Sine Deo”, din partea Regelui Mihai (2013).