Editura Evenimentul si Capital

Un ultim omagiu adus memoriei făuritorului păcii, Shimon Peres. Barak Obama: "O lumină a dispărut, dar speranța pe care ne-a dat-o arde în continuare"

Barak Obama şi Shimon Peres
Autor: | | 2 Comentarii | 414 Vizualizari

Fostul preşedinte al Israelului şi laureat al premiului Nobel, Shimon Peres, a încetat din viaţă la vârsta de 93 de ani. În urmă cu două săptămâni, Peres a suferit un accident vascular cerebral.


A murit Shimon Peres, fostul preşedinte al Israelului

Peres jucat un rol esențial în crearea sistemului de apărare al Israelului, dezvoltând relații strânse în domeniul militar cu Franța și R.F. Germania (1952-1965). Shimon Peres și Ben-Gurion au fost excluși din Partidul Muncitoresc Unit (MAPAI) (septembrie 1965), după ce Ben-Gurion fondase RAFI (Lista Muncitorilor din Israel). MAPAI și RAFI au fuzionat, dând naștere Partidului Muncii, condus de Golda Meir (1968). Citeşte mai multe AICI!


Preşedintele SUA a adus un omagiu emoţionant memoriei fostului şef de stat israelian. Barak Obama a ţinut să sublinieze faptul că Shimon nu a încetat niciodată să creadă în posibilitatea păcii.

"În această seară, Michell și cu mine ne alăturăm tuturor celor care în Israel, în SUA și în lumea întreagă aduc un omagiu vieții extraordinare a dragului nostru prieten, Shimon Peres, un părinte fondator al Statului Israel și un om de stat, al cărui angajament pentru securitate și căutarea păcii se baza pe neclintita sa forță morală și pe optimismul său nestrămutat.

O lumină a dispărut, dar speranța pe care ne-a dat-o arde în continuare. Shimon Peres era un soldat pentru Israel, pentru poporul evreu, pentru dreptate, pentru pace și convingerea că putem avea încredere în ceea ce avem mai bun în noi înșine la sfârșitul timpului nostru pe pământ și în moștenirea pe care o lăsăm altora. Pentru darul prieteniei sale și exemplul său de conducător, todah rabah, Shimon.

Există puține persoane cu care noi împărtășim această lume și care schimbă cursul istoriei umane. Prietenul meu Shimon era una din aceste persoane.

Poate că pentru el a văzut Israelul depășind pericole imense, Shimon nu a renunțat niciodată la posibilitatea păcii între israelieni, palestinieni și vecinii Israelului, nici chiar după noaptea tragică în care Yitzhak Rabin a fost dus la Tel Aviv", a declarat preşedintele Barak Obama într-un comunicat de presă.
Alte articole din categoria: Internaţional

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
ziare.com
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro