Omul care a invins sistemul

Omul care a invins sistemul

Un "parteneriat civil" dintre un pensionar nedreptatit si EVZ a spart un prim zid al tacerii dintr-o justitie inca prea corupta.

S-a demonstrat: sistemul „beton”, in care magistrati cu influenta impart dreptatea dupa principiul calcarii in picioare a omului de rand, poate fi strapuns. Cu o doza de curaj si cu sprijin din partea EVZ, pensionarul prahovean Constantin Paduraru a reusit sa-si obtina drepturile si sa-l trimita pe „centura” justitiei pe judecatorul care l-a hartuit, cerandu-i „cuvenita” spaga.

Nu a fost chiar simplu, dar, in cele din urma, colaborarea dintre cele doua „forte” civile a avut succes. Garantia unei societati sanatoase depinde insa de fiecare. Important este ca exemplul lui nea Titi sa nu ramana singular. 

Teama unui „erou” Totul a inceput cand pensionarul, satul de exercitiile de umilinta dictate de un judecator atotputernic, a decis sa faca un pas riscant in fata. Cu inima cat un purice - la gandul ca razbunarea omului in roba neagra va fi crunta - prahoveanul a inchis ochii si a pus mana pe telefon. A format numarul procurorilor de la DNA, s-a intalnit apoi cu acestia, le-a povestit faptele si a scris, tremurand de incordare, un autodenunt distrugator.

Ne puteți urmări și pe Google News

Acolo, intr-o zi de ianuarie 2006, pe o coala de hartie pe care nu o va uita niciodata, si-a relatat patania cu judecatorul Vasile Malaescu: cum avea nevoie de o hotarare care sa-i recunoasca dreptul de proprietate pe un teren, cum magistratul l-a amanat constant - desi avea toate documentele - si cum, in cele din urma, reprezentantul Justitiei i-a cerut bani pentru un plin la masina, la schimb cu hartia la care avea oricum dreptul. Apoi, nea Titi s-a lasat folosit la flagrant si, dupa cum spune si acum, a reusit sa-l puna „cu botu’ pe labe pe domn’ judecator”.  

Sprijinit de EVZ De atunci a trecut un an si jumatate. Nea Titi si-a continuat viata simpla din gospodaria din satul Poiana Copaceni. A fost si la procese, s-a invatat cu procurorii si s-a obisnuit cu tacticile avocatilor. Inamicul Vasile Malaescu se alesese cu dosar penal. Taraganarea cazului, stramutarea acestuia la Cluj si termenele amanate l-au descumpanit uneori.

Nea Titi a mers inainte, in ciuda regretelor razlete ca s-ar fi „aruncat cu capul inainte”. Stia totusi ca a facut bine, iar EVZ l-a ajutat sa-si depaseasca deznadejdea, chiar si cand in fata portii sale opreau diversi care-i cereau socoteala pentru denuntul facut la DNA. A invatat sa-i ignore si pe ei, si telefoanele „neprietenoase”, dar si pe vecinii care au incetat sa-l mai salute.

„Mai bine cate o furtuna” Nea Titi nu s-a vrut nicidecum erou. Si, oricum, intr-o societate normala, nici nu ar fi fost tratat ca atare. Dupa 37 de ani petrecuti la Fabrica de sticla de la Scaieni, putea sa-si vada linistit de treaba si sa se culce pe urechea lui „ne descurcam noi cumva”.

In schimb, a ales sa-si puna in cap un magistrat cu influenta decat sa-i achite spaga si sa aiba liniste. Chiar daca e nemultumit de cele sase luni cu suspendare la care a fost condamnat Malaescu, nea Titi e acum sigur ca a facut ce trebuia. „Domn’e, mai bine cate o furtuna din asta decat linistea aia in care le umpli buzunarele”, spune el, cu intelepciunea omului simplu.

CRONOLOGIE Aprilie 2005. Nea Titi solicita Judecatoriei Valenii de Munte recunoasterea dreptului de proprietate asupra unui teren.

6 ianuarie 2006. Procedura, desi simpla, e solutionata dupa noua luni, dar judecatorul conditioneaza eliberarea unei copii dupa sentinta contra sumei de 80 de lei.

18 ianuarie 2006. DNA organizeaza flagrantul, impreuna cu nea Titi, care serveste drept „momeala”. 

Iunie 2006. Vasile Malaescu e trimis in judecata. EVZ suporta cheltuielile lui nea Titi, ii pune la dispozitie un avocat si initiaza campania „Justitie curata”, incurajand astfel de atitudini.

GHINION

 

Si fara spaga, si fara slujba

Dupa condamnarea de sase luni cu suspendare pe care a primit-o in urma flagrantului in care a fost prins primind cei 80 de lei de la nea Titi, magistratul Vasile Malaescu si-a pierdut joi si slujba de la Judecatoria Valenii de Munte. Decizia apartine plenului Consiliului Suprem al Magistraturii, un document urmand a fi semnat si de presedintele Traian Basescu.

Totusi, in ciuda evidentelor, Vasile Malaescu a sustinut constant ca nu a pretins vreodata mita, dar a refuzat sa dea ochii cu presa. Surse din Judecatoria Valeni ne-au declarat ca, la vremea solicitarii celor 80 de lei pentru plinul la masina, judecatorul spagar avea un salariu de 2.800 de lei.