Omul care îi înspăimântă pe turci şi la 17 ani de la caturarea sa. Trăieşte pe o insulă şi e păzit de 1.000 de soldaţi (FOTO)

Omul care îi înspăimântă pe turci şi la 17 ani de la caturarea sa. Trăieşte pe o insulă şi e păzit de 1.000 de soldaţi (FOTO)

Inamicul Nr. 1 al autorităţilor de la Ankara a fost prins în Kenya, în 1998, cu sprijinul nemijlocit al CIA. A fost condamnat la moarte şi sentinţa s-a comutat în detenţie pe viaţă. De atunci e încarcerat pe o insulă din Marea Marmara. 11 ani a stat singur în celulă

Abdullah Öcalan s-a născut pe 4 aprilie 1948, dintr-o mamă turcoaică şi un tată turc, şi este cunoscut şi sub porecla de Apo, un diminutiv al numelui său care mai înseamnă şi unchi, în limba kurdă. Abdullah Öcalan este unul dintre membrii fondatori ai PKK, Partidul Muncitorilor din Kurdistan, înfiinţat în 1978, organizaţie pe care majoritatea statelor lumii o consideră teroristă. Öcalan a fost arestat în 1998 de MIT, serviciul de informaţii turcesc, cu sprijinul CIA, la Nairobi şi adus în Turcia unde a fost judecat şi a primit pedeapsa cu moartea pentru terorism. Sentinţa i-a fost comutată în închisoare pe viaţă, după ce Turcia a abolit pedeapsa capitală, în 2002, cu speranţa că va fi primită în UE. Din 1999, el a fost încarcerat pe într-o fortăreaţă de pe insula Imrali, din Marea Marmara.

Dealtfel ele era singurul deţinut din această închisoare. În timpul acestui conflict, început în 1984, cu scopul creeării unui stat independent kurd, şi care pare fără de sfârşit, şi-au pierdut viaţa peste 50.000 de persoane, incluzând militanţi kurzi, militari turci, dar şi civili, deasemenea din ambele tabere. Din prizonierat, Abdullah Öcalan a publicat mai multe cărţi, ultima în 2015.

Ne puteți urmări și pe Google News

Îl păzesc o mie de soldaţi înarmaţi până în dinţi

Până în 1998, baza lui Abdullah Öcalan era în Siria. Situaţia se deteriora rapid în Turcia astfel că Sitria a fost acuzată oficial că găzduieşte un terorist. Ca rezultat sirienii i-au forţat mâna lui Öcalan şi l-au obligat să iasă din bârlog. Mai întâi a plecat în Rusia, migrând ulterior prin Grecia şi Italia. A fost capturat, în sfârşit, tocmai în Kenya, la Nairobi. Consulul grec din Kenya, George Costoulas, care îl proteja pe Ocalan, a declarat că, în timpul operaţiuni efectuate de Mit, cu sprijinul CIA, i-a fost pusă viaţa în pericol.

 

Capturarea lui Abdullah Ocalan a stârnit proteste în întreaga lume, kurzi expaţi protestând în faţa ambasadelor SUA şi israeliene. După ce a fost capturat şi condamnat Ocalan a fost dus pe insula Imrali, unde se află şi în ziua de astăzi. El este păzit de o mie de soldaţi turci staţionaţi permanent pe insulă.

Va trăi în puşcăria de pe insulă până la sfârşitul vieţii sale

Timp de 11 ani a stat singur într-o celulă, până în 2009, când pe insulă au mai fost transferaţi alţi câţiva prizonieri kurzi, tot membri ai PKK. Aceştia au celarat că li s-a permis să se întâlnească, timp de zece ore pe săptămână. Această aşa-zisă bunăvoinţăa autorităţilor de la Ankara a fost, de fapt, o urmare a demersului făcut de oficialii UE care au vizitat închisoarea de pe apă şi au criticat condiţiile de detenţie.

În 2005, CEDO a decis că Turcia nu a respectat drepturile omului în cazul condamnării lui Ocalan, pentru că nu a avut parte de un proces corect. Instanţa turcească a respins însă apelul lui Ocalan prin care acesta cerea rejudecarea procesului său.