Operaţiunea „Devalizarea României”. Situaţie explozivă la Compania Națională a Uraniului

Operaţiunea „Devalizarea României”. Situaţie explozivă la Compania Națională a Uraniului

Stocuri uriaşe de dioxid de uraniu zac nefolosite de aproape un an la fabrica de la Feldioara a CNU. Luna aceasta expiră şi riscă să se „aprindă”

Situaţie fără precedent în lume. În timp ce compania Nuclearelectrica (SNN), operatorul centralei electrice de la Cernavodă, achiziţionează uraniu de la canadieni, producătorul român stă la fabrica de la Feldioara, judeţul Braşov, cu stocuri uriaşe de dioxid de uraniu (UO2), care riscă în orice moment degradarea.

„Sunt câteva zeci de tone pe platforma de la Feldioara de dioxid de uraniu, care este un compus neconservabil, iar în septembrie devine instabil chimic. În contact cu aerul se poate aprinde (se oxidează - n.red.), dar nu se ştie exact ce se va întâmpla, pentru că nimeni în lume nu a mai stocat o cantitate atât de mare afară”, au declarat pentru EVZ lideri sindicali din CNU. Potrivit unui document intern al CNU adresat Ministerului Energiei, în calitate de acţionar, este vorba de o cantitate de 67,08 tone de uraniu sub formă de pulbere de UO2.

Pierderi uriaşe

Ne puteți urmări și pe Google News

„Nevalorificarea până în luna septembrie a anului în curs către SNN va impune ca uraniul să fie trecut din nou sub forma iniţială (octoxid de uraniu, care e forma stabilă chimic - n.red.), respectiv CNU va fi obligată să cheltuiască sume importante de bani (22,7 milioane lei) coroborate cu pierderile de metal din procesul de conversie chimică (circa 10%)”, se menţionează în document. Sesizarea a fost trimisă ministerului încă de la începutul lunii iunie, fiind semnată de directorul general al CNU, Gelu Mărăcineanu, care în iulie şi-a dat demisia din fruntea companiei. De atunci, CNU stă fără director general, iar problema stocurilor de uraniu nu a fost rezolvată nici acum. Compania Naţională a Uraniului cerea ca SNN să achiziţioneze întreaga cantitate aflată pe stoc, contra sumei de 48,7 milioane lei. Banii i-ar fi permis şi achitarea datoriilor totale de 29,5 milioane lei şi continuarea activităţii la exploatarea de la Crucea - Botuşana. În ciuda acestui apel, SNN, companie deţinută majoritar tot de Ministerul Energiei, a mai încheiat, în luna iulie, un contract cu canadienii, tot pe şase luni, după cel din decembrie.

Cu conturile goale, fără bani de salarii

Problema majoră acum la CNU este că de la începutul anului a rămas fără venituri, după ce Nuclearelectrica a decis să cumpere UO2 de la canadieni, justificând preţul mai mic oferit de aceştia. În aceste condiţii, CNU nu dispune de fonduri nici pentru reconversia stocurilor de UO2. La 1 iulie, mai avea în conturi suma de 32.083 lei. Sindicaliştii susţin că, potrivit legii, CNU nu are voie să vândă decât pe piaţa internă, respectiv doar către SNN, care era obligată să cumpere de la producătorul român. În mod ciudat, nici Administraţia Naţională a Rezervelor de Stat şi Probleme Speciale nu a prevăzut în acest an fonduri pentru achiziţia octoxid de uraniu la rezerva de stat. „Parcă totul a fost programat din timp”, susţin sindicaliştii. Aceştia protestează de luni la sediul CNU, nemulţumiţi că au salarii restante de o lună, ca şi alte beneficii stipulate în contractul colectiv de muncă. Ei au cerut insistent Ministerului Energiei numirea unui nou director general. Astăzi sunt programate proteste la Suceava, Braşov şi Bucureşti.