Ordonanţa 55 nu a intrat pe Ordinea de zi a Camerei Deputaţilor

Ordonanţa 55 nu a intrat pe Ordinea de zi a Camerei Deputaţilor

Ordonanţa 55 privind migraţia aleşilor locali trebuia dezbătută miercuri în plenul Camerei, însă propunerea de a introduce acest punct pe ordinea de zi a fost respinsă pentru că actul normativ trebuie dezbătut mai întâi în Comisia Juridică din Camera Deputaţilor, şi abia pe urmă în plen.

"Biroul permanent al Camerei, sesizat de CCR cu reexaminarea legii privind aprobarea Ordonanţei de Urgenţă 55, a sesizat Comisia de administraţie publică şi Comisia juridică pentru a dezbate şi adopta raportul comun. Conducerile celor două comisii au convenit ca în cursul zilei de ieri (n.r. - marţi), la ora 11,00, să se întrunească în comun şi să pregătească raportul, deoarece termenul de înaintare către plen a raportului a fost fixat pentru astăzi (n.r. - miercuri), 11 februarie. În timp ce Comisia de administraţie a dezbătut practic reexaminarea întocmind raport preliminar, Comisia juridică a modificat înţelegerea iniţială şi nici măcar după finalizarea de către Comisia de administraţie a raportului nu a dezbătut acest punct. Ne aflăm în situaţia că, deşi Biroul permanent a dat termen să depună raportul până azi în plen, raportul nu e depus. Vă solicit fie introducerea pe ordinea de zi a proiectului iar în timpul plenului Comisia juridică să dezbată raportul, fie introducere pe ordinea de zi fără raport de la Comisia juridică. Cred că cei care nu au respectat regulamentul, cei de la Comisia juridică, ar trebui sancţionaţi", a declarat în plen liderul deputaţilor liberali, Ludovic Orban, potrivit Agerpres.

Preşedintele Comisiei Juridice, Bogdan Ciucă, a explicat că Ordonanţa 55 nu a putut fi dezbătută în comisie deoarece a avut "alte subiecte fierbinţi" pe ordinea de zi, care i-au dat programul peste cap. 

"Iniţial, cu domnul preşedinte de la Comisia de administraţie am vorbit în principiu să abordăm subiectul săptămâna aceasta. Ulterior acestei înţelegeri, Biroul permanent, în două rânduri, ne-a trimis alte subiecte fierbinţi, care au dat peste cap programul de lucru al Comisiei juridice, motiv pentru care l-am rugat de domnul preşedinte - şi a înţeles - să facă un raport preliminar, pe care să lucrăm în cadrul comisiei. Acest raport a fost făcut în cursul zilei de ieri. În prima şedinţă, Comisia juridică va discuta cu celeritate acest subiect şi noi considerăm că trebuie rezolvat cât mai repede. Ca să-i liniştesc pe cei care lansau o teorie a unei aprobări tacite, din punct de vedere al Constituţiei şi al Regulamentului, nu există în această situaţie sancţiune la termenul respectiv, nici măcar prin aprobarea aceea tacită. Noi considerăm că nu este nicio problemă ca atunci când va dispune Biroul permanent comisia să se întrunească şi să dezbată raportul preliminar", a arătat Ciucă. 

Ne puteți urmări și pe Google News

Propunerea de introducere a proiectului pe ordinea de zi a fost supusă la vot şi respinsă cu 86 de voturi împotrivă, 51 de voturi pentru şi două abţineri.