Ordonanța care scutește de impozit partenerii persoanelor cu handicap și veteranilor se lasă așteptată

Ordonanța care scutește de impozit partenerii persoanelor cu handicap și veteranilor se lasă așteptată

Defavorizații social au rămas fără o parte din sprijinul pe care îl primeau de la autorități: scutirea integrală de la taxele locale.

Din partea Guvernului Cioloș nu a venit încă ordonanța salvatoare care ar scăpa de plata impozitelor pe casă și mașină soții și soțiile veteranilor de război, promisă de Dacian Cioloș. O categorie poate chiar mai greu încercată este însă cea a persoanelor cu handicap. Dacă până acum soțiile sau soții persoanelor cu handicap erau de asemenea scutite de la plata impozitului pe casă și mașină, din 2016 această prevedere cade. Mai precis, scutirea de impozit va fi valabilă doar pentru cota parte deținută de persoana care are handicapul, iar soțul/ soția vor trebui să achite cota de impozit ce le revine.

Noua situație a generat proteste din partea acestei categorii. Într- un comunicat, Consiliul Național al Dizabilității din România (CNDR) „face apel către guvernanți, doamna Anca Dragu, ministrul Finanțelor Publice, și premierul României, Dacian Cioloș, să revină la forma inițială a articolului 284, din Codul Fiscal, alin. 1,2,3,4,5”. Ce preciza acest articol? Este vorba despre Codul care a fost valabil anul trecut. Ce spunea articolul în cauză? „Impozitul pe clădiri, impozitul pe teren nu se datorează de către persoanele cu handicap grav sau accentuat şi de persoanele încadrate în gradul I de invaliditate” și (5) „În cazul unei clădiri, al unui teren sau al unui mijloc de transport deţinut în comun de o persoană fizică prevăzută la alin. (1), (2), (3) sau (4), scutirea fiscală se aplică integral pentru proprietățile deținute în comun de soți.”

Ne încurcăm în cuvinte

Ne puteți urmări și pe Google News

Dezbaterea în presă a temei impozitării soțiilor de veterani a iscat discuții aprinse între guvernul tehnocrat, care a dat vina pe PSD, autorul noului Cod fiscal. Or, iată ce spune Codul fiscal intrat în vigoare pe 1 ianuarie la articolul 456. litera r., la capitolul scutiri de impozite pe locuință, terenuri, mijloace de transport auto. De aceste scutiri beneficiază: „clădirile aflate în proprietatea sau coproprietatea veteranilor de război, a văduvelor de război și a văduvelor nerecăsătorite ale veteranilor de război;

lit. s) clădirea folosită ca domiciliu aflată în proprietatea sau coproprietatea persoanelor prevăzute la art. 1 al Decretului-lege nr. 118/1990 privind acordarea unor drepturi persoanelor persecutate din motive politice de dictatura instaurată cu începere de la 6 martie 1945, precum și celor deportate în străinătate ori constituite în prizonieri, republicat, cu modificările și completările ulterioare;

lit. t) clădirea folosită ca domiciliu aflată în proprietatea sau coproprietatea persoanelor cu handicap grav sau accentuat și a persoanelor încadrate în gradul I de invaliditate, respectiv a reprezentanților legali ai minorilor cu handicap grav sau accentuat și ai minorilor încadrați în gradul I de invaliditate;”. Termenul de coproprietate lasă de înțeles că sunt scutiți de la plată atât beneficiarii direcți, fie că e vorba de veterani sau persoane cu handicap, cât și soții/soțiile, cei care dețin în coproprietate cu aceștia imobilul.

Or, hotărârea 159/2016, emisă de Guvernul Cioloș, care include normele de aplicare ale Codului fiscal, definește proprietatea, dar nu exceptează categoriile indicate în articolul 456 din Codul fiscal. Iată ce prevede aceasta: „Scutirea de impozit pe clădiri se acordă corespunzător cotei-părţi din dreptul de proprietate asupra clădirii.” Reiese de aici că cei care dețin imobilul împreună cu persoana cu handicap sau veteranul de război sunt buni de plată pentru impozitul aferent cotei de imobil pe care o dețin.