Editura Evenimentul si Capital

Orgiile şi beţia. Învăţături din lumea antică despre strunirea petrecăreţilor dezlănţuiţi | GALERIE FOTO

Epopeea lui Ghilgameș, cea mai veche scriere literară păstrată a umanității
Autor: | | 1 Comentarii | 5627 Vizualizari


Vezi galeria foto:

Orgiile la care se dedau petrecăreţii care îşi beau minţile nu sunt o realitate a lumii moderne, aşa cum ar putea crede unii. Cea mai veche scriere pe această temă datează din vremea lui Ghilgameş, regele Mesopotamiei, anii 2.800 Î.H. Un expert britanic trece în revistă problemele pe care narcoticele şi băutura le-au creat de-a lungul istoriei şi modul în care autorităţile de azi se pot inspira din soluţiile puse în practică de antici pentru a gestiona situaţia.

Tot românul ştie că Burebista a dat foc viilor, pentru că, încă de acum 2.000 de ani, vinul consumat în exces le cam lua minţile strămoşii noştri, iar acest lucru reprezenta un pericol pentru societate. Chiar dacă nu au luat măsuri atât de radicală, consumul de alcool a reprezentat o problemă şi pentru alte popoare din lumea antică.


Misterul dresorului de crocodili mâncat de reptile | VIDEOPotrivit The Independent, poliția britanică se pregăteşte de valul de turişti care petrec fără discernământ în straţiunile din Spania, cum este şi Magaluf, insula Mallorca. Mark Bellis, profesor de sănatate publică de la Universitatea Bangor din Wales, explică ce lecţii pot învăţa oficialii de azi care administrează metropolele şi staţiunile, din lunga istorie urbană.

Urmăriți în galeria foto de mai sus cum se distrează tinerii britanici când ajung în Magaluf.

"Credem că descoperim problemele generate de viaţa de noapte pentru prima dată, dar acestea au fost o realitate cu mult timp înainte", a declarat, pentru The Independent, Mark Bellis.  

Acum mii de ani, în Mesopotamia, când oamenii au abandonat viața nomadă şi au început să construiască oraşe şi au trăit în ele, au apărut şi aceste probleme, a punctat el.

"Nu a fost întotdeauna scandal în istorie: oamenii vor o să se simtă în siguranţă pe timp de noapte, dar cer, de asemenea, libertate şi protecţia anonimatului", a explicat savantul.

El a adăugat că una dintre primele dovezi istorice pe acesată temă este epopeea lui Ghilgameș, regele mesopotamian care a domnit cu 2.800 de ani Î.H. Poemul epic evidenţiază faptul că le-a promis lucrătorilor "râuri de bere şi vin", la sărbătoarea de Anul Nou.

Potrivit profesorului Bellis, acest lucru s-ar traduce liber prin faptul că festivitaţile datează de la începutul civilizaţiei, iar istoria este bogată în astfel de exemple. În zile de sărbătoare, oamenii uitau de constrângerile sociale şi de comportamentul civilizat.

"În Pompei au avut iluminare stradal, dar oamenii s-au plâns că le încălca dreptul la anonimatul. În Egiptul antic conducătorii au avertizat populația să nu amestece alcoolul cu o substanţă folosită în scop medical, numită "albastru de lotus", care provoca o stare halucinantă, de extaz; și au existat şi avertismente cu privire la beţie şi prostituate. Grecii îndemau oamenii la prudenţă în a amesteca băuturi diferite".

Grecia

Grecii transmiteau avertismente pentru prin intermediul pieselor de teatru. Băutura moderată era considerată bună pentru sănătate, sporea "iubirea şi plăcerea", dar se încuraja odihna de după consum. Dramele antice avertizau că excesele bahice degenerează în violenţă. De asemenea, grecii erau sfătuiți să bea un pahar de apă între cupele de vin, dar şi diluarea vinului cu apă.

Egipt

Egiptenii s-au preocupat de multitudinea de baruri care erau deschise de-a lungul Nilului şi au avertizat că bautura în exces duce la comportament indecent. De asemenea populaţia era avertizată să nu ia substanțe halucinogene, cum ar fi albastru de lotus.

Roma

Autoritățile din Pompei au introdus iluminatul stradal, dar acest lucru a provocat plângeri din partea celor care se temeau că s-ar putea ca ziua să se afle ce făceau noaptea. Acest lucru s-ar traduce, în epoca modernă, cu plângerile de la adresa camerelor ce monitorizează domeniul public şi care ar reprezenta o invadare a vieţii private.


Petrecere caritabilă cu girafe şi sirene, la conacul lui Bilzerian, "Regele Instagram" | GALERIE FOTO şi VIDEO

Petrecere la conacul lui Dan Bilzerian Petrecere la conacul lui Dan Bilzerian Petrecere la conacul lui Dan Bilzerian Petrecere la conacul lui Dan Bilzerian Petrecere la conacul lui Dan BilzerianS-a SURPAT strada sub ea. O femeie a fost "îngiţită" în întregime | GALERIE FOTO

Gaura ce s-a căscat în pasaj a  Gaura ce s-a căscat în pasaj a  Gaura ce s-a căscat în pasaj a  Gaura ce s-a căscat în pasaj a  Gaura ce s-a căscat în pasaj aAu crezut că aceste fotografii sunt reale. Imagini în Photoshop care au provocat confuzie | GALERIE FOTO

Fotografii trucate cu furtuni devastatore în Sydney Fotografii trucate cu furtuni devastatore în Sydney Fotografii trucate cu furtuni devastatore în Sydney Fotografii trucate cu furtuni devastatore în Sydney Fotografii trucate cu furtuni devastatore în SydneyA minţit că are CANCER cerebral în fază terminală doar ca să câştige o AVERE | GALERIE FOTO

Belle Gibson Belle Gibson Belle Gibson Belle Gibson Belle Gibson


Cu ANIMALELE nu-i de joacă. Şi cele mai adorabile creaturi pot avea INSTINCT criminal | GALERIE FOTO

Cu animalele nu-i de joacă Cu animalele nu-i de joacă Cu animalele nu-i de joacă Cu animalele nu-i de joacă Cu animalele nu-i de joacă


Viața nu este un CARNAVAL. Brazilia reală surprinsă prin Google Street View | GALERIE FOTO

Viața în Brazilia surprinsă prin Google Street View Viața în Brazilia surprinsă prin Google Street View Viața în Brazilia surprinsă prin Google Street View Viața în Brazilia surprinsă prin Google Street View Viața în Brazilia surprinsă prin Google Street View

Credea că e alergică la ALCOOL. Avea de fapt o boală foarte GRAVĂ | GALERIE FOTO

Eve Addison Eve Addison Eve Addison Eve Addison Eve Addison
Nu tot ce este vechi este şi valoros. Fotografii de epocă ce îţi dau fiori | GALERIE FOTO

Fotografii de epocă bizare Fotografii de epocă bizare Fotografii de epocă bizare Fotografii de epocă bizare Fotografii de epocă bizareCum arată o noapte de patrulare cu polițiștii ruși la datorie | GALERIE FOTO

O noapte de patrulare cu polițiștii ruși O noapte de patrulare cu polițiștii ruși O noapte de patrulare cu polițiștii ruși O noapte de patrulare cu polițiștii ruși O noapte de patrulare cu polițiștii ruși

Alte articole din categoria: Divertisment

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
ziare.com
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
Nume: Prenume: Varsta: Email: Localitate: Judet: Telefon:


Sex: M / F
FACEBOOK
evz.ro

Articole salvate