Ororile ISIS surprinse de sateliţi. Jihadiştii au comis cel puţin 15.000 de asasinate

Ororile ISIS surprinse de sateliţi. Jihadiştii au comis cel puţin 15.000 de asasinate

Cercetătătorii au reuşit să cartografieze cel puţin 72 de gropi comune din Siria şi Irak, în care au fost aruncate victimele masacrelor ISIS. De asemenea, mai multe imagini surprinse din satelit dezvăluie dimensiunea şocantă a atrocităţilor comise de teroriştii jihadişti.

Unul dintre cele mai teribile masacre s-a produs la închisoarea Badoush din Mosul, în nordul Irakului, unde cel puţin 600 de deţinuţi, musulmani şiiţi, au fost ucişi în câteva minute.

O ridicătură de dimensiuni impresionante arată că în pământ s-a săpat relativ recent. Aici au fost aruncate claie peste grămadă sutele de victime. Mărturiile de la faţa locului sunt terifiante şi întăresc şi mai mult impresia generală despre bezna sufletească a membrilor Statului Islamic.

Ne puteți urmări și pe Google News

Un prizonier care a reuşit să scape prefăcându-se mort a povestit cum călăii ISIS au forţat sute de oameni să îngenuncheze pe marginea unei râpe şi a început să mitralieze deţinuţii aliniaţi după ce un alt fanatic a râgâit bolborisind “vom mânca bine în seara”.

“The Associated Press” relatează că până în prezent cercetătorii au reuşit să cartografieze 72 de gropi comune şi este foarte posibil să mai fie tot atâtea sau chiar mai multe în teritoriile ocupate încă de ISIS.

În Siria au fost localizate cel puţin 17 astfel de gropi. Printre acestea una care conţine sute de trupuri ale membrilor aceluiaşi trib, exterminat de jihadişti în momentul în care au cucerit regiunea.

În cazul a cel puţin 16 gropi comune din Irak, multe dintre acestea în teritorii dificil sau periculos de excavat din cauza minelor, cercetătorii nici măcar nu au putut să estimeze numărul morţilor.

În cazul altora, estimările s-au făcut pe baza mărturiilor supravieţuitorilor puternic traumatizaţi.

Cifrele spre care conduc însă aceste estimări sunt îngrozitoare: ar putea fi chiar peste 15.000 de persoane ucise.

Muntele Sinjar din Irak este presărat cu morminte comune, unele în zone recuperate deja de la Statul Islamic. Crimele comise de jihadişti împotriva minorităţii Yazidi, în august 2014, sunt însă de o cruzime inimaginabilă chiar şi în contextul unui război deosebit de sângeros.

Un localnic a povestit că a stat cocoţat pe o stâncă ore în şir şi a ascultat cum bărbaţii din familia sa erau ucişi unul câte unul.

De cealaltă parte a muntelui, un alt supravieţuitor spune că a văzut cu ajutorul unui binoclu cum bărbaţii din satele vecine erau împuşcaţi şi apoi îngropaţi cu buldozerul. Atrocităţile au continuat vreme de şase zile iar estimările preliminare arată că cel puţin 100 de victime au fost îngropate în muntele Sinjar.

Trupurile altor victime nici măcar nu au mai fost îngropate, fiind lăsate să putrezească printre ruinele propriilor case sau ferme.

Localnicul Rasho Qassim trece zilnic pe lângă locul în care sunt îngropaţi cei doi fii ai săi.  Aşteaptă neputincios ca autorităţile să aloce bani şi să aprobe excavarea acestora pentru ca mai apoi să-i poată îngropa cum se cuvine, lângă casa părintească.

“Vrem să-i scoatem de aici. Dar mi se spune mereu: un comitet va veni şi îi vom exhuma mai târziu”, povesteşte Qassim privind îndurerat spre gardul care împrejmuieşte locul ororilor comise de jihadişti.

ISIS nu a făcut, de-a lungul timpului, nicio încercare de a-şi ascunde atrocităţile. Adesea chiar s-a lăudat cu ele, dar pentru ca ONU şi alte foruri internaţionale să constate genocidul iar autorii să fie traşi la răspundere este nevoie de probe iar urmărirea şi pedepsirea vinovaţilor se va complica dacă aceste morminte se deteriorează.

“Am văzut dovezile clare ale intenţiei de a extermina populaţia Yazidi”, a precizat Naomi Kikoler, care a vizitat recent regiunea din partea Muzeului Holocaustului din Washington DC.