Păcăleală românească: Cozonac „de post” cu ouă

Păcăleală românească: Cozonac „de post” cu ouă

Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorului (ANPC) a retras de pe piață tone de produse de post falsificate, expirate sau care nu respectau prevederile legale.

Mulți români se străduiesc să țină post în perioada dinaintea Paștelui. De multe ori însă, produsele cumpărate de la magazinele alimentare și recomandate „de post” nu sunt, de fapt, așa.

În urma unui control efectuat în martie de inspectorii ANPC au fost depistate mai multe astfel de produse printre care „pizza de post” care conținea și un produs derivat din lapte, cozonac cu rahat, cacao și stafide în compoziția căruia se regăseau ouăle, prăjituri „de post”, care, în realitate, conțineau și frișcă sau nu respectau cantitatea de gem înscrisă pe ambalaj și preparate din carne precum șnitel, pate, parizer, salam, cârnați sau cremwurști la care era atașată sintagma „vegetal”, fără ca produsul să fie conform.

Soia și mălai expirate

Ne puteți urmări și pe Google News

Controlul a mai scos la iveală soia expirată (granule, felii și cuburi), la fel și diverse tipuri de mălai și muștar. În magazinele din București au mai fost găsite lămâi și portocale mucegăite sau atacate de dăunători, provenite din Grecia.

În total, inspectorii au retras de la comercializare 470 de kilograme de produse alimentare, iar alte 3,3 tone au fost interzise, temporar, de la vânzare. Inspectorii au aplicat 408 sancțiuni contravenționale din care 247 de amenzi în valoare de aproape 800.000 de lei și 161 de avertismente pentru încălcarea reglementărilor privind protecția consumatorilor.

Reprezentanții ANPC recomandă cumpărătorilor să fie extrem de atenți la ceea ce cumpără, să păstreze chitanțele și să sesizeze eventualele nereguli.

Ulei de măsline din Grecia și Bulgaria, falsificat

Un alt control a fost desfășurat la peste 300 de comercianți de măsline și ulei de măsline. Aproape jumătate dintre ei nu respectau prevederile legale în vigoare. Din eșantioanele de ulei analizate, 12% s-au dovedit a fi neconforme. Inspectorii au descoperit că, în foarte multe cazuri, la uleiul de măsline provenit din Grecia sau Bulgaria concentrația de acizi grași era aproape aceeași cu cea a uleiului de floarea soarelui. Autoritățile au confiscat chiar 35 de litri de ulei impropriu consumului uman. Au fost aplicate 87 de amenzi, în valoare de 257.000 de lei.