Păienjenișul SRI din jurul lui Grindeanu

Păienjenișul SRI din jurul lui Grindeanu

Premierul Sorin Grindeanu și-a numit în propriul cabinet consilieri care au lucrat în SRI sau în serviciul secret de la Interne. Prim-ministrul respinge categoric orice asociere a sa cu serviciile secrete

Trecut în rezervă de președintele Klaus Iohanis pe 8 martie, generalul de brigadă cu o stea din cadrul SRI, Gabriel Stătescu, a fost numit rapid de premierul Sorin Grindeanu, peste cinci zile, în funcția de consilier de stat în cadrul aparatului propriu de lucru al prim-ministrului. Potrivit declarației de avere de pe site-ul Guvernului, Stătescu a activat în cadrul UM 0296 a SRI ca „șef unitate”, iar soția sa, Manuela, a ieșit la pensie tot din SRI.

Întrebat cum a ajuns fostul general SRI în Guvern, Grindeanu a explicat la 15 martie că îl cunoaște din perioada în care a fost ministru al Comunicațiilor (2015). „Nu este consilier de stat pe siguranță națională, apărare sau securitate națională. Eu cred că în perioada următoare provocarea este legată de sistemul IT, acest sistem s-a dezvoltat insular. Este nevoie de un om care să aibă o viziune pe acest sistem. Este o provocare care zi de zi este tot mai mare pentru noi și, de aceea, am ales un specialist care are viziune în acest domeniu — consilier de stat pe IT, cybersecurity”, a adăugat premierul.

După ce Grindeanu l-a numit consilier în echipa sa, fostul general SRI și-a luat, la rândul său, trei consilieri la propriul cabinet, potrivit datelor oficiale primite de EVZ de la Guvern.

Ne puteți urmări și pe Google News

Echipa generalului

Unul dintre consilierii angajați la cabinetul consilierului de stat Gabriel Stătescu, potrivit datelor aflate în posesia EVZ, este fostul director adjunct al Centrului Național CYBERINT din cadrul SRI, Eugen Gabriel Mazilu. Acesta a scris în declarația sa de avere că a fost „angajat SRI”.

Un alt consilier din cabinetul lui Stătescu este Gomoi Florian Vasile, care a lucrat timp de mai mulți ani în Ministerul Comunicațiilor. În declaratia sa de avere din 03.06.2015, Gomoi a trecut la venituri un contract de prestări servicii cu CERT.RO în valoare de 11.775 de lei. CERT.RO este Centrul Național de Răspuns la Incidente de Securitate Cibernetică, o instituție publică aflată în coordonarea Ministerului pentru Societatea Informațională și care colaborează cu SRI.

Al treilea consilier al fostului general SRI Stătescu este timișoreanul Ciprian Preda, doctor în matematică. În 2004-2006, el a obținut o bursă la faimoasa universitate de cercetare UCLA din Californa, Los Angeles, și a lucrat inclusiv pentru NASA. În prezent predă la Universitatea de Vest din Timișoara.

Directorul din „structuri”

Directorul de cabinet al premierul Sorin Grindeanu, Alexandru Chirilă, a lucrat înainte de anul 2000 pentru serviciul secret al Internelor, celebrul „Doi și-un sfert”, potrivit presei locale, după care a fost consilierul mai multor primari timișoreni și președinți ai Consiliului Județean Timiș. Unul dintre aceștia, Constantin Ostaficiuc, declara în 2009, potrivit unei știri EVZ de la acea vreme: „Eu n-am luat un om care a lucrat în structurile de informații, am luat un specialist în administrație publică. Știam că a lucrat în «structuri », dar am colaborat foarte bine cu el cât timp a fost subprefect”.

De asemenea, unul dintre cei mai apropiați colaboratori ai premierului Grindeanu, consilierul de stat Marius Nica, a fost ofițer MApN în 2003-2008 și a absolvit Academia Națională de Informații din cadrul SRI, Facultatea de Informații, în anul 2003. Soția lui Marius Nica, Sorina, este angajată la UM472 București, potrivit declarației de avere a soțului ei.

„O conspirație în mintea lui Dragnea”

Premierul Sorin Grindeanu a asigurat că nu are nicio legătură cu serviciile secrete. „Văd că încearcă cu disperare (PSD, n.red.) să mă asocieze cu servicii secrete, cu președintele României, că e cineva în spate care dirijează. Suntem într- o conspirație din asta, așa, probabil, existentă doar în mintea președintelui PSD, Liviu Dragnea. Nu eu am fost la partide de tenis, nu eu am fost la șprițuri cu reprezentanți ai serviciilor secrete (…) toată această idee este în mod evident o minciună”, a declarat Sorin Grindeanu, joi, la Palatul Victoria. Afirmațiile acestuia au venit la câteva ore după ce PSD a afirmat că refuzul premierului Sorin Grindeanu de a-și da demisia din funcție este “o coordonare profesionistă” și că „este foarte greu să punem mâna exact pe o instituție sau un om care ar fi în spate”. „Este clar că (Grindeanu, n.red.) nu mai e el. El nu mai e el! În opinia noastră, Sorin Grindeanu este o unealtă. A cui? Ne este greu să ne dăm seama”, a declarat liderul PSD, Liviu Dragnea. Premierul Grindeanu a susținut aseară o conferință de presă, în care a fost întrebat de ce nu a trimis demisiile tuturor miniștrilor la Cotroceni. „Spre deosebire de domnul Liviu Dragnea, care vrea să își dărâme propriul Guvern, sunt convins că miniștrii și-au făcut treaba.

Dragnea a propus la cinci colegi să fie premieri. A promis 40 de posturi de ministru”, a răspuns Grindeanu.

Cum a învățat Grindeanu „cu totul întâmplător” în Academia SRI

Potrivit CV-ului postat în 2015, când a ajuns ministru al Comunicațiilor în cabinetul Victor Ponta, Grindeanu spune că a absolvit la Academia Națională de Informații din cadrul SRI un „Program postuniversitar de formare și dezvoltare profesională în domeniul Științe Militare, Informații și Ordine Publică” în anul 2013. În perioada februarie 2013 – decembrie 2015, actualul premier a fost membru în comisia parlamentară de control a SRI.

O lună și jumătate

Grindeanu a declarat pe 28 decembrie 2016, înainte să ajungă premier, că nu este ofițer acoperit SRI și a explicat că a ajuns „cu totul întâmplător” în comisia de control a serviciului de informații.

„(…) cu totul întâmplător, un coleg care era membru în comisia de control a SRI a renunțat. Am fost chemat de domnul Zgonea care mi-a spus «Mergi aici, e în regulă. Cred că e o comisie importantă în care m-aș bucura să activezi». Am mers, eu sunt un om disciplinat și înțeleg anumite rațiuni”, a spus Grindeanu la Antena 3. Premierul a mai spus că a studiat la Academia SRI la îndemnul colegilor de partid. „Nu sunt absolvent al Academiei, nu am făcut master acolo. Era un curs de o lună și jumătate, în care au fost foarte mulți deputați, pe siguranță și securitate națională. A fost o părere a conducerii Camerei și comisiei pentru că, neavând nici o legătură cu domeniul, ar fi bine să fac acest curs de o lună și jumătate, pe care l-am făcut”, a spus el în același interviu.