Până să facă export de oi în China, fermierii trebuie să profite de deschiderea pieţei către Turcia

Până să facă export de oi în China, fermierii trebuie să profite de deschiderea pieţei către Turcia

În loc să aştepte comenzi din partea chinezilor, crescătorii de oi şi capre din România pot face profit de pe urma exporturilor în Turcia.

Luna aceasta, o echipă formată din specialişti turci vor vizita fermele de carantină din cele 19 judeţe libere de scrapie. Aceasta este o boală mortală pentru oi şi capre, dar care nu se transmite la om. Din cauza apariţiei focarelor de scrapie în România, în 2002, exporturile au fost sistate, fapt care a afectat grav veniturile fermierilor. Înainte de apariţia bolii, se exportau anual circa două milioane de capete în ţările arabe.

"Deocamdată, până stabilim procedurile tehnice cu chinezii, se ne focusăm pe relaţia cu Turcia. Noi am stabilit deja fermele de carantină în vreo patru- cinci judeţe şi, după Paşte, o să vină delegaţia de la serviciile veterinare din Turcia să viziteze aceste ferme. Avem agreate cu ei toate certificatele sanitar- veterinare şi, teoretic, după inspecţie se poate relua comerţul cu Turcia cu ovine vii", a declarat preşedintele Autorităţii Naţionale Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA), Vladimir Mănăstireanu, în cadrul unei întâlniri care a avut loc ieri cu fermierii din Botoşani.

În condiţiile în care pot fi reluate exporturile doar din 19 judeţe, există un sistem care permite autoritălor să ţină o evidenţă strictă din ce judeţ provine un animal, chiar dacă ciobanii practică transhumanţa.

Ne puteți urmări și pe Google News

"Fiecare animal este identificat cu ajutorul unui număr de identificare, astfel că ştim clar din ce judeţe provine fiecare. Nu ne vom juca cu acest lucru, deoarece riscăm să se închidă din nou graniţa turcă, ceea ce ar fi foarte rău pentru crescători", a precizat pentru EVZ Vladimir Mănăstireanu.

Pe lângă exporturile de oi şi capre, şi crescătorii de vaci ar putea profita de deschiderea graniţelor Turciei pentru exporturile de animale din România. Preşedintele ANSVSA a subliniat că Turcia ar putea accepta, de la sfârşitul lunii mai, şi tranzitul de carne de taurine, ca urmare a faptului că Organizaţia Mondială pentru Sănătatea Animalelor urmează să publice, în buletinul propriu, statusul României de ţară cu risc neglijabil la encefalita spongiformă bovină.

În ceea ce priveşte exporturile de ovine în China, Vladimir Mănăstireanu a subliniat că este nevoie de solicitarea serviciilor veterinare chineze pentru auditarea fermelor de ovine din România, pentru efectuarea exporturilor.

CITIȚI ȘI:

  • Mielul de Paşte va fi mai scump cu 10% în 2014
  • Ţăranul bio activist va reprezenta agricultura românească în Ungaria
  • PNDR 2014-2020: pomicultura are prevăzute fonduri totale de 260 de milioane de euro
  • Veste bună pentru exportatori