Paradisul verde de la Arcuda, deschis vizitatorilor

Paradisul verde de la Arcuda, deschis vizitatorilor

La fiecare 20 de minute, dispare o specie din lumea plantelor sau a animalelor, conform raportării World Conservation Union, iar în următoarele decenii, specialiștii estimează că numărul speciilor amenințate cu extincția totală este de aproximativ 50.000 pe an.

În acest an, pentru a celebra Ziua Mondială a Apei, sărbătorită în fiecare an în data de 22 martie, Apa Nova București a organizat, în avans – 19 martie, o adevărată zi a porților deschise la Stația de Tratare și Producție a Apei Potabile de la Arcuda.

Printre participanții la evenimen s-au regăsit 50 de studenți ai Facultății de Inginerie a Instalațiilor și ai Facultății de Hidrotehnică, precum și 35 de studenți ai Universității Ecologice. Invitații au fost pentru o zi oaspeții Uzinei Arcuda. De altfel, grupurile de elevi și studenți interesate de acest subiect pot solicita societății Apa Nova București programarea și organizarea unui astfel de tur de vizitare.

Vizitatorii au putut vedea una dintre cele mai moderne stații de transformare a apei brute în izvor de sănătate pentru oameni, uzină care funcționează într-o adevărată rezervație naturală, printr-o simbioză perfectă între economie și ecologie - protejând sănătatea a peste două milioane de bucureșteni și, în același timp, asigurând conservarea favorabilă a speciilor de amfibieni și reptile, precum și a speciilor de floră protejate.

Ne puteți urmări și pe Google News

Diversitate a florei unde se găsesc și orhidee rare

În perioada 2012-2013, un grup de șase specialiști de la Facultățile de Biologie și Grădina Botanică din București și Iași împreună și Asociația Grădinilor Botanice, coordonat de Prof. dr. Anca Sârbu, a realizat un amplu studiu comandat de Apa Nova București, pentru inventarierea și evaluarea diversității biologice din perimetrul stației Arcuda.

Rezultatele acestui studiu au dezvăluit o diversitate remarcabilă a florei (354 de taxoni), a vegetației (10 tipuri de comunități vegetale) și a faunei (108 taxoni), din toate acestea detașându-se speciile cu valoare conservativă. Pe o suprafață de 136 de hectare, Arcuda adăpostește galerii de salcie și de plop, vegetație acvatică submersă și emersă, vegetație higrofilă, pajiști întinse, plantații de salcâm, livezi de pomi fructiferi, orhidee rare, plante acvatice carnivore, ferigi unice, reptile și amfibieni.

Cel mai important moment pentru conservarea biodiversității existente la Arcuda l-a reprezentat mutarea, în toamna 2013, a exemplarelor de Typha minima (plantă european protejată), numită popular papură, din zona filtrelor vechi, în zona de la capătul predecantorului.

Pentru că în zona filtrelor vechi erau programate lucrări de reabilitare, singura populație de Typha minima din perimetrul stației Arcuda, trebuia relocată într-un loc mai sigur, fapt ce s-a și întâmplat prin sprijinul direct al conducerii și al angajaților de la Apa Nova București. Evenimentul a fost susținut de IWA (The International Water Association).