Tăriceanu, ales președinte al Senatului, cu sprijinul PSD, UNPR, PC și UDMR. Vezi câţi senatori au votat cu fostul liberal

Tăriceanu, ales președinte al Senatului, cu sprijinul PSD, UNPR, PC și UDMR. Vezi câţi senatori au votat cu fostul liberal

După o ședință la Parlament, USD a decis să-l susțină pe Călin Popescu Tăriceanu în funcția de șef al Senatului, după demisia lui Crin Antonescu de săptămâna trecută.

UPDATE 17.24: Călin Popescu Tăriceanu a fost ales președintele Senatului. Din totatlul de 171 de senatori, au votat 157, patru voturi au fost anulate, 93 au votat pentru Tăriceanu, iar 60 împotrivă. Pentru candidatul PNL, Marius Obreja, au votat 45 de senatori, iar pentru cel al PDL, Dumitru Oprea, doar 15. „Proiectul politic USL este în momentul de faţă, din punctul meu de vedere, un proiect pe care nu am reuşit să-l ducem la îndeplinire. Ne-am angajat să punem România pe picioare toţi cei care am fost aleşi sub sigla USL. Având în vedere că misiunea nu ne-am dus-o încă la îndeplinire, vreau să cred că trebuie să lucrăm împreună pentru a nu-i dezamăgi pe cei care ne-au votat, pentru a nu le distruge speranţele pentru o viaţă mai bună. De aceea am acceptat propunerea care mi s-a făcut din partea PSD, PC, UNPR, UDMR de a candida pentru această funcţie”, a declarat Tăriceanu, după alegere.  UPDATE 17.15: Senatorii au început să voteze cele trei propuneri la președinția instituției: Călin Popescu Tăriceanu (PSD, PC, UNPR, UDMR), Marius Obreja (PNL) și Dumitru Oprea (PDL). UPDATE 16.07: Marius Obreja a fost votată propunerea PNL pentru conducerea Senatului. UPDATE 15.27: Preşedintele PNL, Crin Antonescu, a afirmat că atitudinea senatorului independent Călin Popescu-Tăriceanu cu privire la candidatura la şefia Senatului este "cea mai ruşinoasă" a unui fost preşedinte al liberalilor. "Din punctul meu de vedere nu mai merită comentarii, este probabil cea mai ruşinoasă atitudine a unui fost preşedinte al PNL. PNL a avut mulţi preşedinţi, unii au murit în puşcăriile comuniste, alţii au părăsit partidul, vezi Stoica, Stolojan, parcă totuşi nu au fost în situaţia atât de jenantă încât să ajungă la mâna şi la uşa PSD", a spus liderul liberalilor. El a subliniat că nici Tăriceanu nu mai are nimic în comun cu PNL din această postură şi nici PNL cu acesta. UPDATE 14.22: Deputatul liberal Radu Stroe a declarat că vede pozitiv propunerea USD ca noul preşedinte al Senatului să fie Călin Popescu Tăriceanu. "Calin Anton Popescu Tariceanu a fost întotdeuna un om asumat, de cuvânt şi de perspectivă, şi a demonstrat asta în timpul mandatului de prim ministru al domniei sale". Stroe spune că speră ca aceasta să fie un prim pas pentru reîntoarcerea PNL în USL, potrivit România Tv.  La rândul său, preşedintele PNL Sector 4, Mihai Stănişoară, a declarat: "Domnul Calin Popescu Tariceanu a fost un prim-ministru cu rezultate notabile, politice, sociale şi economice. Am avut cu dumnealui, în aceasta poziţie de înaltă demnitate în statul român, o colaborare şi comunicare pe care o apreciez drept pozitivă. Cred ca domnul Tăriceanu rămâne un politician de calibru, care va avea in continuare un cuvânt de spus in viata publică."

UPDATE 14.15: PDL a decis să-l propună pe Dumitru Oprea candidat la șefia Senatului, în urma ședinței conducerii partidului.

UPDATE 13.44. Premierul Victor Ponta a spus că a fost propus Călin Popescu Tăriceanu să ocupe fotoliul de președinte al Senatului pentru că atunci când s-a constituit USL-ul , înțelegerea a fost ca PSD să aibă Camera Deputaților și PNL Senatul. Premierul a afirmat că se aşteaptă ca senatorii liberali să treacă peste nemulţumiri şi să acorde un vot favorabil candidaturii lui Călin Popescu Tăriceanu la şefia Senatului, acesta fiind "un adevărat liberal"."Orice liberal adevărat trece peste nemulţumiri personale şi, evident, fiind vorba de un adevărat liberal, cum este domnul Tăriceanu, în a doua funcţie în stat, este un lucru foarte bun. Argumentul politic (pentru care Călin Popescu Tăriceanu a primit sprijinul PSD, UNPR, PC şi UDMR - n.r.) a fost că aşa ne-am angajat şi am promis când am format USL - PSD are preşedintele Camerei Deputaţilor şi un reprezentant a ceea ce era atunci Alianţa de Centru Dreapta - funcţia de preşedinte al Senatului. Ne ţinem de cuvânt", a explicat premierul. UPDATE 12. 35: "Am avut o discuţie cu liderii PSD, UNPR, UDMR, PC, care a avut drept subiect candidatura mea la preşedinţia Senatului. Vă pot spune că am acceptat această propunere care mă onorează. Am convingerea că această propunere ne va da posibilitatea să mergem înainte cu proiectul USL cu care ne-am angajat în faţa cetăţenilor", a spus Tăriceanu după ședința USD, adăugând că se așteaptă la un vot favorabil și din partea unor foști colegi liberali.  Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat luni că parlamentarii formaţiunii vor susţine candidatura lui Călin Popescu-Tăriceanu la şefia Senatului. ''Este o nominalizare acceptabilă. Noi o vom susţine. Mă bucur că dl. Tăriceanu, un om cu experienţă şi cu toate calităţile necesare pentru a fi preşedintele Senatului, a acceptat propunerea'', a spus Hunor. UPDATE 12. 14: Premierul Victor Ponta se află într-o ședință cu Călin Popescu Tăriceanu la Parlament. La întâlnire participă și lideri ai UNPR, PC și UDMR. "O să decidem mâine, în cadrul grupului senatorial, dar eu am discutat cu mai mulți senatori și, sigur, există candidați foarte buni și candidate foarte bune în grupul senatorial al PSD. Ideea de a păstra ceea ce a stat la baza USL-ului, nu era vorba doar de un acord politic, era vorba de o concepție despre România de a avea cât mai multe forțe și gândiri politice reprezentate în conducerea țării, e valabilă. Și atunci, da, probabil că un senator PSD nu va candida la conducerea Senatului", a  declarat ieri seară Victor Ponta. Întrebat dacă PSD îl va susține pe Tăriceanu, el a spus: "Probabil că da".

Pe de altă parte, preşedintele executiv al PSD Liviu Dragnea a declarat duminică seară că nu crede că PSD îl va susţine luni pe Călin Popescu Tăriceanu pentru funcţia de preşedinte al Senatului. "Nu cred că PSD îl susţine mâine pentru şefia Senatului, nu ştiu dacă ar fi corect pentru PSD să facă lucrul ăsta", a spus Dragnea, la B1 Tv. Și liberalii vor avea o propunere pentru șefia Senatului, în persoana lui Teodor Atanasiu. La rândul său, PDL va vota împotriva oricărei propuneri a PSD pentru şefia Senatului şi, cel mai probabil, nu va avea un candidat propriu pentru această funcţie, a declarat preşedintele PDL Vasile Blaga.

"Vom discuta astăzi. Când ai 20 de senatori nu ai pretenţia să conduci Senatul României, dar vom vota împotriva oricărei propuneri care va veni din partea PSD-ului", a declarat Vasile Blaga.

Ne puteți urmări și pe Google News