Parlamentarii martori din dosarul Vlasov susțin că au semnat fără să citească inițiativa legislativă

Parlamentarii martori din dosarul Vlasov susțin că au semnat fără să citească inițiativa legislativă

Parlamentarii al căror nume apare în rechizitoriul prin care Mihail Vlasov a fost trimis în judecată pentru dare de mită, într-un nou dosar, susţin, conform documentului DNA, că au semnat o iniţiativă legislativă pentru trecerea Registrului Comerţului la CCIR fără să-i cunoască iniţial conţinutul şi că nu aveau informaţii despre ceilalţi coiniţiatori.

În rechizitoriu se menţionează că au fost audiaţi ca martori parlamentarii Alina Gorghiu, Florin Iordache, Aurel Vainer şi Klarik Laszlo-Attila. În 17 februarie 2015, deputatul Alina Gorghiu, arbitru în cadrul Curţii de Arbitraj Comercial Internaţional, a declarat că, la începutul anului 2013, a fost contactată de către Florin Iordache, care i-a solicitat să semneze propunerea legislativă privind registratorii comerciali şi activitatea de înregistrare în Registrul Comerţului.

"Martora declară că nu şi-a pus problema cine a redactat acest proiect de lege, însă arată că acesta era un proiect asumat de formaţiunea politică din care face parte. Alina Gorghiu arată că nu a purtat discuţii cu deputatul Mircea Grosaru asupra acestei iniţiative legislative, însă s-a întâlnit cu acesta la Curtea de Arbitraj şi a presupus că a fost numit arbitru", se menţionează în rechizitoriul DNA.

Versiunea lui Iordache

Ne puteți urmări și pe Google News

Conform aceluiaşi document, deputatul Florin Iordache a declarat, la 29 ianuarie 2015, că, în cadrul unor discuţii la Curtea de Arbitraj Comercial Internaţional cu participarea preşedintelui CCIR, Mihail Vlasov, "s-a dezbătut oportunitatea revenirii Registrului Comerţului în cadrul Camerei de Comerţ şi Industrie a României".

El a precizat că, la începutul anului 2013, a purtat "o discuţie cu alţi colegi parlamentari, respectiv Alina Gorghiu şi Mircea Grosaru, pentru a semna şi susţine propunerea legislativă privind registratorii comerciali şi activitatea de înregistrare în registrul comerţului".

"În continuare, martorul declară că nu a ştiut faptul că ceilalţi iniţiatori ai propunerii legislative au fost Aurel Vainer, Marko Attila şi Klarik Laszlo, afirmaţie neadevărată, întrucât martorii Klarik Laszlo-Attila şi Aurel Vainer recunosc faptul că Florin Iordache le-a cerut personal să semneze respectiva iniţiativă legislativă. Mai mult, din conţinutul convorbirilor telefonice rezultă că deputatul Florin Iordache s-a ocupat personal din dispoziţia inc. Mihail Vlasov de depunerea proiectului de act normativ la registratura Camerei Deputaţilor, după obţinerea semnăturilor parlamentarilor indicaţi de Mihail Vlasov. Mai mult, deputatul arată că nu îşi aminteşte "cum această propunere legislativă a intrat în posesia mea, dar este cert că eu nu am elaborat conţinutul acesteia, doar mi l-am însuşit". Şi această afirmaţie este parţial nesinceră, întrucât martorul omite cu ştiinţă să declare faptul că a primit textul propunerii legislative de la inc. Mihail Vlasov, astfel cum rezultă din conţinutul convorbirilor telefonice (...)", arată procurorii.

Florin Iordache a mai subliniat că nu a studiat în detaliu acest proiect normativ şi că şi-a însuşit un conţinut pe care nu l-a cunoscut în integralitate.

A semnat ca primarul

La rândul său, Aurel Vainer, deputat şi arbitru în cadrul Curţii de Arbitraj Comercial Internaţional, a declarat, la 12 februarie 2015, că a semnat propunerea legislativă la solicitarea lui Vlasov, fără a citi conţinutul acesteia. El a mai spus că nu a avut niciun fel de schimb de păreri cu ceilalţi coiniţiatori cu privire la această propunere legislativă.

De asemenea, în declaraţia din 27 ianuarie 2015, senatorul Laszlo-Attila Klarik a afirmat că, la începutul anului 2013, a fost contactat de Iordache care i-a "explicat, pe scurt, că promovează un proiect de lege privind registratorul comercial şi activitatea de înregistrare în Registrul Comerţului prin care doreşte să readucă această activitate în cadrul CCIR'.

"Martorul arată în continuare: 'În momentul discuţiei cu Florin Iordache din faţa sălii de şedinţă, am semnat ca iniţiator proiectul de lege 'propunerea legislativă privind registratorii comerciali şi activitatea de înregistrare la Registrul Comerţului' şi l-am rugat să-mi transmită pe email proiectul de act normativ pe are l-am transmis mai departe la dl. Edler Andras. L-am rugat pe acesta să-mi transmită o părere cu privire la acest act normativ. Edler Andras mi-a comunicat că are un amendament faţă de resursele alocate CCIR vizavi de Camerele Judeţene, în sensul că primei îi reveneau 90% din fondurile provenite de la Registru Comerţului. După aproximativ câteva zile, am aflat din presă că iniţiativa nu este lipsită de interesele personale ale d-lui Vlasov Mihail, în parte şi ale d-lui deputat Iordache Florin", se menţionează în documentul citat.

A aflat cu ce se ocupa

El a relatat că, tot din mass-media, a aflat care era modul de viaţă al lui Vlasov, faptul că petrece la cazinouri şi exista bănuiala că foloseşte resursele Camerei de comerţ în scop personal.

"Din acest moment, eu nu am mai susţinut promovarea acestui proiect de lege, fapt ce reiese din dezbaterile Comisiei de administraţie publică şi organizare a teritoriului din cadrul Senatului României, atunci când întrebat fiind de preşedintele comisiei, dl. Darius Vâlcov, dacă doresc să susţin această iniţiativă legislativă, am răspuns că nu doresc. Precizez că nu am mai fost contactat de dl. deputat Iordache Florin, aceasta fiind prima şi ultima noastră întâlnire. De asemenea, nu au mai avut loc dezbateri cu privire la acest proiect de lege la care eu să fi participat. Nu-i cunosc pe ceilalţi coiniţiatori, cu excepţia d-lui Marko Attila, care, din câte ştiu, nu este în ţară", le-a mai declarat parlamentarul procurorilor DNA