Parlamentul britanic susține calendarul ieșirii din UE propus de Guvern

Parlamentul britanic susține calendarul ieșirii din UE propus de Guvern

Parlamentul de la Londra a votat și susține planul Guvernului de a începe negocierile formale de ieșire din Uniunea Europeană până la finalul lunii martie 2017, așa cum a propus premierul Theresa May

Parlamentarii britanici au aprobat o moțiune a laburiștilor, care cerea Legsialtivului să „analizeze corect” propunerile guvernului privind ieșirea din UE.

Program exact

Premierul Theresa May este supusă presiunilor deputaţilor, mediilor de afaceri şi investitorilor, pentru a prezenta o strategie clară privind viitoarea relație a Marii Britanii cu Uniunea Europeană. „Vrem detalii şi claritate, pentru a se pune capăt acestui circ al incertitudinii”, a declarat un purtător de cuvânt al grupului parlamentar laburist din Camera Comunelor, Keir Starner.

Ne puteți urmări și pe Google News

Deciziile Camerei Comunelor nu sunt obligatorii, ci doar consultative.

Parlamentarii au susținut moțiunea laburiștilor, care spunea că Guvernul trebuie să dea publicității un plan și este „responsabilitatea Parlamentului să supravegheze ce face Guvernul” în p ro b l e m a Brexitului. Moțiunea a fost adoptată cu 448 de voturi „pentru” și 75 „împotrivă”, adică un plus de 373 de voturi.

Anterior, parlamentarii votaseră un alt amendament, al Guvernului, care susținea că trebuie respectat programul referitor la declanșarea Articolului 50 din Tratatul UE, pentru începerea formală a negocierilor, înainte de 31 martie 2017. Deputații au susținut acest amendament cu 461 de voturi „pentru” și 89 „împotrivă”.

Respectă dorința alegătorilor

Imediat după vot, unul dintrei cei mai dedicați parlamentari pro-Brexit a catalogat momentul ca fiind unul „istoric”. Iain Duncan Smith a declarat că, pentru prima dată, majoritatea parlamentarilor au votat pentru ca țara să părăsească UE.

Tehnic, ei au susținut doar planul Guvernului de a începe negocierile pentru Brexit în martie 2017, dar, practic, au transmis un mesaj politic. Chiar și cei care înainte erau pentru Rămânere, acum sunt deciși să respecte votul popular exprimat la referendum.

Cel mai probabil ieșirea Regatului Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord din UE va avea loc în 2019, după doi ani de negocieri. La referendumul din iunie, cei 51,9% dintre cei prezenți la referendum au votat pentru Brexit și 48,1% au votat împotrivă.