Parlamentul European cere suspendarea fondurilor europene pentru țările care încalcă statul de drept

Parlamentul European cere suspendarea fondurilor europene pentru țările care încalcă statul de drept

Comisia Europeană trebuie să creeze imediat un sistem de monitorizare a modului în care statele membre respectă valorile UE şi criteriile de aderare, se arată într-o rezoluţie adoptată astăzi de plenul Parlamentului European (PE) reunit la Strasbourg. Acest sistem de monitorizare ar trebui să includă recomandări obligatorii şi penalizări pentru încălcări, cum ar fi îngheţarea fondurilor UE, se menţionează în text.

Rezoluţia care analizează respectarea drepturilor fundamentale în UE în 2012 a fost adoptată cu un scor strâns, respectiv 312 pentru, 244 împotrivă şi 27 de abţineri.

“În toate statele UE există încălcări ale valorilor, principiilor şi legislaţiei UE. Prea multe locuri în Europa şi prea multe cazuri arată că există încă deficienţe. Dacă UE vrea să reprezinte o forţă morală care să influenţeze restul lumii în sens pozitiv, trebuie să fie strictă în interiorul său", a spus raportorul Louis Michel, din grupul ALDE, citat de Agerpres.

Comisia Europeană ar trebui să stabilească “imediat" un nou sistem de monitorizare a respectării criteriilor de aderare la UE, cunoscute drept “criteriile de la Copenhaga", în mod constant şi obiectiv, se arată în text. Acest nou “mecanism Copenhaga" ar fi utilizat pentru a stabili indicatori, recomandări obligatorii şi pentru a impune penalizări, cum ar fi îngheţarea fondurilor UE, pentru ţările care încalcă aceste criterii. Monitorizarea trebuie să aibă loc în mod obiectiv, evitând standardele duble, se notează în rezoluţia.

Ne puteți urmări și pe Google News

De asemenea, eurodeputaţii au propus revizuirea articolului 7 din Tratat, respectiv a regulilor care stabilesc dacă există un risc clar de încălcare gravă a valorilor UE într-un stat membru, în scopul de a diferenţia clar între etapele de “risc" şi “încălcare". Pentru a preveni încălcările valorilor UE pe termen lung, eurodeputaţii solicită şi crearea unei “Comisii Copenhaga" formată din experţi independenţi de înalt nivel în domeniul drepturilor fundamentale.

Parlamentul cere UE şi statelor membre să revizuiască legislaţia care ar putea fi utilizată pentru a pedepsi persoanele care ajută imigranţii aflaţi în pericol pe mare. Eforturile de salvare “ar trebui salutate şi nu ar trebui niciodată să ducă la sancţiuni", se arată în textul rezoluţiei. În acelaşi timp, eurodeputaţii îşi exprimă regretul că, în conformitate cu noul sistem de azil al UE, copiii care cer protecţie internaţională pot fi duşi la închisoare.

PE cere, de asemenea, respectarea demnităţii la sfârşitul vieţii, prin asigurarea că “deciziile exprimate în testamente sunt recunoscute şi respectate". Eurodeputaţii cer statelor membre să protejeze libertatea de religie sau credinţă, inclusiv libertatea de a nu fi discriminaţi a celor care nu au religie.

Rezoluţia subliniază nevoia de a proteja minorităţile naţionale, grupurile lingvistice regionale şi regiunile constituţionale la nivel UE şi de a crea un sistem de monitorizare bazat pe exemplul strategiilor naţionale pentru romi. Minorităţile naţionale reprezintă 10% din populaţia UE, se arată în rezoluţie.

Nu în ultimul rând, parlamentarii europeni solicită guvernelor naţionale să investească mai mult în politicile de integrare în societate a persoanelor cu dizabilităţi prin îndepărtarea tuturor formelor de discriminare şi restricţionare a dreptului lor la vot şi la depunerea candidaturii pentru alegeri. Statele membre ar trebui să îi ajute să trăiască independent, se mai arată în text.