Parlamentul României, fabrica de legi inutile: impozitarea prostituatelor și corupți fără cătușe

Parlamentul României, fabrica de legi inutile: impozitarea prostituatelor și corupți fără cătușe

Parlamentarii scriu proiecte de lege pe bandă rulantă, însă multe dintre ele nu ajung nici măcar să fie dezbătute în plen. Ele sunt respinse încă de la comisiile de specialitate.

Din această sesiune, programul Parlamentului a fost modificat, pentru ca aleșii să aibă mai mult timp de lucru la proiectele de suflet. „Evenimentul zilei” vă prezintă o serie de propuneri legislative neobișnuite, sau, pur și simplu, inutile.

Legalizarea prostituției se întoarce

După ce, în 2011, un proiect de lege privind legalizarea prostituției, inițiată de Silviu Prigoană, a fost respinsă cu o majoritate covârșitoare de parlamentari, o propunere legislativă pe această temă are mari șanse să fie depusă în Parlament. Deputata PSD de Constanța Cristina Ileana Dumitrache a susținut, întro declarație politică, legalizarea celei mai vechi meserii din lume. „Îmi doresc un cadru legislativ care să asigure o integritate fizică a celor care practică această meserie, dar nu am depus un proiect în acest sens”, a spus ea.

Ne puteți urmări și pe Google News

FOTO: Șerban Nicolae (PSD)

Pe de altă parte, legalizarea prostituției ar putea aduce mai mulți bani la bugetul de stat, lucru confirmat chiar de fostul ministru al Finanțelor, Ioana Petrescu. „Deocamdată, prostituția este ilegală, dar, dacă devine legală, atunci va deveni o activitate economică legală, generatoare de profit”, a spus Petrescu.

DNA pune aleșii la treabă

Valul de arestări ale politicienilor anchetați în dosare intrumentate de procurorii DNA i-a pus pe aleși la treabă. Senatorul PSD Șerban Nicolae a propus un proiect ce prevede ca arestul preventiv să se poată decide doar în cazul infracțiunilor cu acte de violență, care pun în pericol viața, sănătatea, securitatea națională. Senatorul mai are și alte „propuneri-minune”. El a propus ca dezvăluirea de informații, care nu au caracter public dintro cauză penală aflată în curs de cercetare, să se pedepsească cu închisoarea.

FOTO: Remus Cernea (independent)

Nici liberalii nu se lasă mai prejos. Senatorul PNL Cristian Bodea a depus o inițiativă legislativă intitulată „Legea tăcerii”, cu prevederi precum „premierul este statul”, „ordonanțele de urgență sunt mai presus de lege” sau „ministrul este mai presus de parlamentar”, liberalul spunând că vrea să tragă un semnal de alarmă.

Proiectul cuprinde zece articole, primul fiind „Primministrul este statul. Indubitabil!”.

Cererile DNA de arestare a unor politicieni renumiți stimulează activitatea legislativă a parlamentarilor

„Voiam să atrag atenția că aceasta este relația dintre Parlament și Guvern, în condițiile în care premierul este și șeful de partid și parlamentarii îi spun da, să trăiți, deși ar trebui să fie invers”, a spus Bodea, pentru EVZ. Liberalul a precizat că legea a fost respinsă de Cameră și va veni la plen, la Senat, săptămâna viitoare.

FOTO: Cristian Bodea (PNL)

Deputatul Remus Cernea și senatorul Ioan Ghișe sunt cunoscuți ca parlamentari cu multe inițiative neobișnuite. Ghișe a depus nu mai puțin de 35 de proiecte, însă 25 dintre acestea au fost deja respinse. „De obicei, majoritatea votează proiectele susținute de Guvern. Mă afectează, dar m-am obișnuit. E ca la tir: tragi 100 de cartușe și poate țintești una, două”, a declarat Ghișe, pentru EVZ. Ultimul proiect depus de acesta la Senat prevede ca Guvernul să deschidă negocierile cu unele țări membre ale UE, precum și cu Federația Rusă, „cu scopul recuperării datoriilor de stat față de România”.

La Cernea doar patru proiecte, din 33, au fost respinse. Una din cele mai controversate legi a deputatului a fost declararea delfinilor persoane non-umane. „Dacă ar avea drept de vot (n.r. - delfinii), majoritatea parlamentară de acum n-ar mai câștiga alegerile”, spunea Cernea. Proiectul a fost respins deja în Senat, dar și în comisiile de specialitate ale celor două Camere.

Gramatica le dă bătăi de cap

Parlamentarii au și idei bune, însă unora limba română le dă bătăi de cap. În februarie 2014, un proiect de lege a fost respins în Senat deoarece textul avea prea multe virgule între subiect și predicat: „conturile bancare deschise de persoane fizice la bănci, sunt exceptate…”, „unitățile bancare, sunt obligate…”. Un alt proiect de lege era plin de pleonasme sau cacofonii: „Dacă partenerul de afaceri pierde în urma unei afaceri făcute împreună, asta (sic!) nu înseamnă că celălalt (sic!) trebuie să îl condamne la «sărăcie veșnică». În opinia mea, eu consider (sic!) că atât banca, cât și debitorul au obligația să ajungă la înțelegeri rezonabile pentru amândoi, nefiind condiții normale, ci din contra mai mult decât excepționale (sic). De aceea, consider mai mult decât oportun la o perioadă de criză excepțională să luăm măsuri excepționale și asta (sic) în favoarea tuturor partenerilor serioși și nu în beneficiul profitorilor”, era scris în proiect.