„Pas cu pas” cu Klaus Iohannis. Cum a pierdut profesorul de fizică trenul la Budapesta

„Pas cu pas” cu Klaus Iohannis. Cum a pierdut profesorul de fizică trenul la Budapesta

Noul președinte al României, Klaus Iohannis, va fi prezent astăzi, de la ora 17.30, la Târgul Internațional de Carte Gaudeamus, unde își va lansa volumul autobiografic „Pas cu pas”, apărut la Curtea Veche Publishing. Cartea costă 15 lei, iar în cele peste 200 de pagini, politicianul prezintă atât întâmplări din culise, cât și momente mai puțin cunoscute din viața publică. Președintele vorbește și despre copilărie, adolescența, sora, soția sa, despre studenția la Cluj sau despre cariera în învățământ.

„Am adunat în această carte momente din viaţa publică, încercând să refac, din ceea ce a selectat memoria, traseul profesional care m-a adus de la catedra de fizică la ipostaza de candidat pentru preşedinţie”, spune Iohannis.

În anii '90, Klaus Iohannis era profesor de fizică la Liceul Brukenthal, din Sibiu. Politicianul a povestit cum mergea alături de elevi în excursii prin țară, dar și cum singura ieșire în străinătate s-a lăsat cu peripeții. „Excursia a fost organizată împreună cu niște prieteni din Austria, care ne-au plătit șederea la o pensiune. Atunci a venit și Carmen (soția sa - n.r.), cu o parte dintre elevii ei. Am mers cu toții cu trenul și, la întoarcere, ne-am suit în trenul Wienner Waltzer, care mergea până la Sibiu. Ajunși în Budapesta, am observat că trenul intră în gară și se oprește. Și stă. Îl întreb pe conductor care este problema, iar el îmi spune: «Gata». Am întrebat șocați: «Cum gata? Noi avem bilet până la Sibiu, cu acest tren». El zice: «A, nu! Garnitura asta vine până aici, iar de aici merge o altă garnitură. „Eu întreb: Bun, și unde este?». Iar el, impasibil: „Păi, aia a plecat de două ore!”

De ce nu a ales Germania

Ne puteți urmări și pe Google News

Mulți dintre colegii și prietenii președintelui, dar și familia sa au plecat din țară imediat după Revoluție. Părinții și sora lui locuiesc la Wurzburg. „Personal mi-am pus întrebarea dacă să plec sau nu în Germania cel puțin de două ori: în liceu, când foarte mulți dintre colegii mei și-au pus aceeași întrebare. Atunci, răspunsul meu a fost că nu, nu vreau să plec. Pur și simplu nu am văzut niciun motiv pentru care să plec. A doua oară mi-am pus întrebarea după Revoluție, când majoritatea sașilor au și plecat, nu doar că și-au dorit. Chiar au plecat. N-am vrut nici atunci să plec. Decizia mea a fost, de fiecare dată, să rămân aici, chiar dacă părinții și sora mea plecaseră”, a explicat Iohannis.