FABULOS. Ce păsări ZBOARĂ 10 luni fără OPRIRE

Drepnea i-a uimit pe oamennii de ştiinţă
Autor: | | 1 Comentarii | 7094 Vizualizari

Drepnea neagră poate rămâne în aer până la zece luni fără să se oprească-

"A zbura timp de zece luni este cea mai lungă durată înregistrată la păsări, este un record", dă asigurări profesorul Anders Hedenström, biolog la Universitatea din Lund din Suedia şi principalul autor al studiului publicat joi în revista americană Current Biologie. Utilizând date transmise de mici senzori ataşaţi la treisprezece lăstuni, cercetătorii au putut să stabilească faptul că aceste păsări aterizează doar timp de două luni pe an, la momentul reproducerii. Pe parcursul celorlalte zece luni, acestea se află în zbor, hrănindu-se şi hibernând în timp ce migrează spre sudul Saharei. "Această descoperire forţează limitele cunoscute ale fiziologiei animale", a spus profesorul Hedenström, citat de Agerpres. Datele colectate în mod continuu de către aceşti cercetători - viteză, acceleraţie în zbor, oprire...- au arătat că unele dintre drepneele negre aterizează pentru scurt timp noaptea, uneori rămânând la sol noaptea întreagă. Dar ele au petrecut în zbor 99,5% din cele zece luni de migraţie şi hibernare, au concluzionat cercetătorii. Cu toate acestea, unele dintre păsările monitorizate nu s-au oprit niciodată pe parcursul acestor zece luni. În fiecare zi, la amurg şi în zori, lăstunii urcă până la o altitudine de două - trei mii de metri, notează profesorul Hedenström. "Ele dorm, probabil, când plutesc pentru a coborî, dar nu suntem siguri", adaugă el. Lăstunilor care au zburat fără oprire le-au crescut aripi noi, ceea ce nu a fost cazul la cei care au aterizat ocazional în timpul zborului de zece luni. Aceste diferenţe pot fi indicatori ai stării lor de sănătate, explică aceşti biologi. Noile descoperiri cu privire la lăstuni ridică întrebări suplimentare cu privire la energia folosită pentru a zbura zece luni fără oprire şi modul în care păsările pot dormi în timp ce zboară. Un alt studiu publicat în iunie în revista americană Science a indicat că fregatele din Pacific, păsări mari cu coada bifurcată, pot zbura timp de peste două luni fără oprire în timpul migraţiilor lor transoceanice. Aceste păsări marine enigmatice, deoarece sunt dificil de observat, se hrănesc cu peşti zburători şi au aripi mari, care le dau anvergura şi capacitatea unică de a plana.




Alte articole din categoria: Fapt divers

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
ziare.com
unica.ro
fanatik.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi