Mesajul ministrei PĂSTÂRNAC pentru ROMÂNII de pretutindeni. Ce vrea cu “DIALOGUL TRANSVERSAL” şi legătura cu tragedia din COLECTIV

Mesajul ministrei PĂSTÂRNAC pentru ROMÂNII de pretutindeni. Ce vrea cu “DIALOGUL TRANSVERSAL” şi legătura cu tragedia din COLECTIV

Ministrul pentru românii de pretutindeni şi fost ambasador în Israel până anul acesta, Andreea Păstârnac, vrea să construiască “un dialog transversal” pentru a uni comunităţile compatrioţilor noştri de pe toate meridianele.

Andreea Păstârnac a acordat un interviu radioului public în care a spus: “Noul minister pentru relaţia cu românii de pretutindeni este o instituţie extrem de ambiţioasă astăzi pentru că vom încerca să depăşim modalitatea de a lucra doar prin proiecte cu organizaţiile românilor de pretutindeni, vom încerca sa găsim modalităţi de a transforma tematică la care se refera fiecare comunitate. Fiecare comunitate în conformitate cu locul în care se află este adâncită în problemele sale, extrem de importante, vitale de multe ori daca vorbim despre românii din jurul graniţelor, dacă vorbim despre românii din Marea Britanie care vor fi afectaţi de Brexit dar în acelaşi timp  există teme care îi unesc pe aceşti români aflaţi pe alte meridiane. De multe ori, comunităţi care au avut proiecte extraordinare pot fi luate model de alte comunităţi şi cred că unul din primele noastre scopuri este de a crea un dialog transversal, de a uni aceste comunităţi; multe dintre ele au experienţă extraordinară pe anumite subiecte, care poate fi foarte uşor pusă în relaţie cu celelalte comunităţi. Cred că dacă vom reuşi să reducem aceste graniţe invizibile şi, într-adevăr, prin mass media există astăzi programe ale diferitelor organizaţii de jurnalişti, aproape globale - sunt organizaţii de jurnalişti care s-au unit astăzi în platforme europene - cred că un asemenea exemplu poate fi urmat si de alte asociaţii”.

Jurnalista Oana Matei, soţia lui Cristian Matei, rănit în urma incendiului din clubul Colectiv, scria pe Facebook că Andreea Păstârnac a minţit când a afirmat, în comisia parlamentară care a audiat-o înainte de a ocupa funcţia de ministru, că datorită eforturilor ei diplomatice Israelul a fost unul dintre primele state care au ajutat medical pentru tratarea răniţilor de la Colectiv. Oana Matei preciza că decizia de a-l transporta pe soţul ei în Israel îi aparţine, iar fosta ambasadoare nu a ajutat-o în niciun fel.

”Aş vrea doar să amintesc că, în urma eforturilor diplomatice pe care le-am făcut în urmă cu un an de zile, statul Israel a fost unul din primele state care au ajutat medical pentru tratarea răniţilor de la Colectiv. Cei trei tineri răniţi care au ajuns în Israel s-au bucurat de tot sprijinul misiunii diplomatice şi al meu personal. Acest lucru a fost menţionat de doctorii români şi israelieni care lucrează în acest spital într-o scrisoare publică adresată opiniei publice din România”, a afirmat Păstârnac la audierea în comisiile parlamentare, care au avizat numirea ei la conducerea Ministerului pentru Românii de Pretutindeni.

Ne puteți urmări și pe Google News

”Este o minciună sfruntată! Decizia de a-l duce pe Matei în Israel după ce a fost rănit în Colectiv a fost a mea! Această individă nu a avut nicio legătură. Tot ce a făcut a fost să vină la spital cu fotograful de casă să se pozeze cu mine. Eram atât de speriată de ce se întampla cu Matei că nici măcar nu am realizat că a fost cineva care a făcut poze. Mi-e scârbă!”, a scris Oana Matei pe Facebook

În noiembrie 2015, mai mulţi voluntari care au ajutat la salvarea jurnaliştilor Cătălin Ilniţchi şi Cristian Matei au iniţiat o petiţie în care-i cereau preşedintelui Klaus Iohannis demiterea ambasadoarei Andreea Păstârnac pentru minciună.

Andreea Păstârnac a absolvit Facultatea de Filologie, la Universitatea București (1990) și a făcut studii aprofundate de masterat în domeniile: limba și literatura ebraică și relații internaționale (Orientul Apropiat), la Universitatea Ebraică din Ierusalim, Israel (1995). A mai absolvit un curs de perfecționare în domeniul relațiilor externe, la Academia Diplomatică, Ministerul Afacerilor Externe (1994) și un curs de perfecționare în domeniul problematicii Orientului Mijlociu, Ministerul Afacerilor Externe, Israel (2003).

Din 2006 până în 2011, a fost ambasador al României în Cipru, iar în septembrie 2013 a devenit ambasador al României în Israel.