Paszkany și Mureșan „jucau” fotbal fictiv cu firme offshore

Paszkany și Mureșan „jucau” fotbal fictiv cu firme offshore

Procurorii DIICOT Cluj au deschis un dosar penal care vizează activitatea clubului de fotbal CFR Cluj și mai multe transferuri suspecte, care au produs o evaziune fiscală la bugetul de stat în valoare de 8,4 milioane de euro

La prima oră a dimineții de joi, procurorii DIICOT Cluj au efectuat mai multe percheziții, la locuința lui Arpad Paszkany, la președintele clubului de fotbal CFR Cluj, Iuliu Mureșan, la firma de contabilitate Taxmaster, societate care administrează contabilitatea firmelor lui Paszkany și care este condusă de un fost director din Curtea de Conturi a României, Maria Negrean.

Procurorii DIICOT Cluj au ridicat doar documente care se referă la cotractele de muncă ale jucătorilor de la CFR Cluj, care au evoluat la această echipă începând cu anul 2008, fiind direct interesați de cele ale lui Vasile Maftei, Liviu Ganea și Felice Piccolo. Au fost cercetate și documente contabile care atestă relațiile firmelor lui Paszkany și ale clubului de fotbal cu diferite firme de impresariat sau de consultanță.

Au lucrat în paralel

Ne puteți urmări și pe Google News

Surse judiciare mai susțin faptul că prejudiciul cercetat de DIICOT Cluj este de 8.4 milioane de euro.

„S-a reţinut că activitatea infracţională a fost săvârşită prin intermediul mai multor entităţi rezidente şi nerezidente (firme off-shore din Cipru şi din Seichelles) controlate faptic de către un membru al grupului. Din cercetările efectuate în cauză a rezultat că firmele offshore au fost folosite pentru prestarea unor servicii de consultanţă şi intermediere în domeniul sportiv cu privire la care există suspiciuni de fictivitate (privind transferul unor jucători de la club, optimizarea activităţii echipei şi altele) ori care au executat debite faţă de clubul sportiv provenind din cesiuni de creanţă suspecte”, se arată într-un comunicat DIICOT.

O sursă judiciară a declarat pentru EVZ că modul de lucru al persoanelor cercetate de DIICOT este unul simplu. „În paralel cu activitatea financiar contabilă a clubului, se derula și o activitate fictivă. Între clubul de fotbal și una dintre cele două firme de tip offshore, dintre care una se numește Evesham, se încheiau contracte de consultanță pentru cumpărarea de jucători. Aceste contracte erau fictive deoarece clubul de fotbal derula direct afacerea cu un impresar acreditat, dar scotea bani din club și îi trimitea în Cipru sau Seichelles, de unde apoi erau folosiți în interes personal de membrii grupului organizat”, spune o sursă judiciară.

„Sunt nevinovat”

După ce i-a fost percheziționată locuința, Arpad Paszkany a fost citat să se prezinte la sediul DIICOT Cluj, unde a fost audiat vreme de două ore. La plecare, Paszkany a precizat că nu are nicio calitate în acest dosar, fiind ascultat, de procurorii DIICOT, doar în calitate de martor. „Sunt nevinovat”, a spus clujeanul.

Interesant este faptul că la audieri, Paszkany a fost însoțit de avocatul Călin Todea, fapt ce înseamnă că omul de afaceri a fost pus sub acuzare penală, deoarece Codul Penal nu permite ca un martor să fie asistat de un avocat. Cauza este instrumentată împreună cu ofiţeri de poliţie judiciară din cadrul Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Cluj.