Patriarhia Română nu se opune moscheii, dar doreşte ceva la schimb în Istanbul

Patriarhia Română nu se opune moscheii, dar doreşte ceva la schimb în Istanbul

Recenta vizită în Turcia a președintelui României Klaus Iohannis a stârnit un val de comentarii şi pasiuni la nivel înalt în politică. Totul a plecat de la declarația președintelui Turciei Recep Erdogan care a spus că a fost oferit un teren în Bucureşti Muftiatului Cultului Musulman din România pentru construirea unei moschei.

Preşedintele Klaus Iohannis a confirmat acest lucru, precizând că  în chestiunea terenului acordat Muftiatului pentru construcţia unei moschei la Bucureşti "s-a ajuns în faza solicitării autorizației de construcție.

Preşedintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, a declarat că ridicarea unei moschei la Bucureşti ar fi "expresia cea mai frumoasă a dialogului şi a solidarităţii dintre cele două ţări".

Liderul PMP, Traian Băsescu, a declarat vineri, la Piatra Neamţ, că este un adversar 'fără rezerve' al ideii de islamizare a Europei.

Ne puteți urmări și pe Google News

Citeşte şi: MOSCHEE LA BUCUREȘTI. Traian Băsescu îl atacă dur pe Klaus Iohannis: "Sper să se întoarcă la Sibiu, nu să se facă muftiu la București. Nu avem nevoie de un proces de islamizare forțată!". Gabriela Firea, candidatul PSD este de acord cu un referendum

Patriarhia Română a precizat că îşi menţine poziţia neutră faţă de acest proiect. 

„Nu ne opunem construirii unui lăcaş de cult pentru comunitatea musulmană, dar Patriarhia şi-a exprimat solicitarea respectuoasă ca Guvernul turc să aloce un teren în Istanbul pentru ridicarea unui aşezământ pentru pelerinii români. Nu e o condiţie, nu dorim o biserică, ci un aşezământ şi eventual o capelă unde pelerinii să se reculeagă. Nu există un refuz sau o luare de poziţie negativă a Patriarhiei faţă de construirea moscheii din Bucureşti. Dacă va adăposti şi altceva această moschee, este de competenţa Guvernului României, nu a Patriarhiei Române. Relaţiile între comunităţile creştine şi musulmane sunt foarte bune, colaborarea religioasă din şcoli se face în termeni foarte buni, sunt relaţii fireşti între instituţii“, a precizat, pentru ”Adevărul”,  Vasile Bănescu, purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române.