Patru extremişti maghiari, INTERZIŞI ÎN ROMÂNIA | FOTO

Patru extremişti maghiari, INTERZIŞI ÎN ROMÂNIA | FOTO

Patru cetăţeni maghiari au primit, astăzi, interdicţia de a intra pe teritoriul României, pentru o perioadă de un an.

 Â CLICK AICI PENTRU FOTOGALERIE! Aceştia sunt: Zsolt Tyirityán, membru al organizaţiei "Oastea Haiducilor", György Gyula Zagyva, membru Jobbik, Szavay Istvan, membru Jobbik şi deputat în Parlamentul Ungariei, şi Mikola Bela, membru al Gărzii Maghiare. "În urma activităţilor de evaluare a riscurilor la adresa ordinii publice şi securităţii naționale, în conformitate cu dispoziţiile legale, respectiv a legislaţiei comunitare, autorităţile române competente au luat decizia instituirii unor măsuri preventive, în vederea preîntâmpinării producerii unor evenimente de natură a afecta ordinea publică şi securitatea naţională. Astfel, a fost instituită măsura nepermiterii intrării pe teritoriul României şi s-a solicitat instanţei competente declararea ca indezirabil pentru un număr de cetăţeni ungari care desfăşoară în ţara noastră activităţi cu caracter extremist în favoarea organizaţiilor Noua Gardă Ungară, Mişcarea de Tineret din cele 64 de Comitate HVIM, Oastea Haiducilor şi Jobbik. Despre aceştia s-a stabilit cu certitudine că sunt implicaţi în activităţi de natură a justifica măsurile dispuse în condiţiile legii", se arată într-un comunicat al MAI. Măsura vine după ce vineri MAI a anunţat că a demarat demersuri pentru a interzice accesul în România sau a-i declara indezirabili pe unii membri ai grupărilor extremiste maghiare Jobbik, Noua Gardă Maghiară, Oastea Haiducilor şi Mişcarea de Tineret din cele 64 de Comitate. Traian Băsescu a cerut interzicerea prezenţei Jobbik pe teritoriul României Preşedintele Traian Băsescu a cerut săptămâna trecută Guvernului si Parlamentului emiterea unui act normativ prin care să fie interzisă prezenţa pe teritoriul României a membrilor partidului maghiar Jobbik.

"Am observat ieri o prezenţă la vârf a partidului extremist Jobbik. Cred că a venit timpul să punem capăt prezenţei acestui partid pe teritoriul României. Cer public Guvernului şi Parlamentului să emită un act normativ prin care să se interzică prezenţa în Romania a membrilor acestei formaţiuni. E un partid extremist, care nu are responsabilitate pentru Europa unită", a declarat preşedintele Traian Băsescu într-o conferinţă de presă la Cotroceni.

"În Europa se constată o creştere a partidelor extremiste şi, dacă Ungaria nu îi poate pune sub control, măcar pe teritoriul României nu au ce căuta. Voi avea o discuţie extrem de aplicată în primul CSAT, pentru că libertatea, democraţia, dreptul de mişcare, la liberă exprimare, nu pot merge până la nivelul la care prin abordări extremiste faci rău altora, iar Jobbik e un partid extremist de care le e ruşine şi guvernanţilor de la Budapesta. Nu văd de ce ne-ar fi nouă ruşine. Comportamentul lor de la Târgu Mureş justifică o astfel de măsură", a mai afirmat şeful statului.

Ne puteți urmări și pe Google News