"Revoluţia" din PDL se amână. Boc, lăsat să remanieze ce vrea

"Revoluţia" din PDL se amână. Boc, lăsat să remanieze ce vrea

După ce parlamentarii i-au dat un vot de încredere, premierul este aşteptat să vină astăzi cu lista remaniabililor în plic. Emil Boc a vrut să joace tare, dar n-a avut cu cine.

Faţă în faţă cu miniştrii, parlamentarilor PDL le-a pierit, aseară, cheful de "revoluţie". N-a mai fost nevoie ca Boc să-i pună să aleagă tranşant între demisia sa şi o remaniere de catifea, pentru că partidul i-a luat- o înainte. "V-aţi sacrificat şi până acum, cu siguranţă o s-o faceţi şi în continuare", ar fi demontat din start vicele Ioan Oltean, soluţia propusă de deputatul Sever Voinescu care a cerut un nou guvern şi un nou primministru.

În final, Emil Boc a plecat cu un vot de încredere pentru a face noua echipă de la Palatul Victoria şi cu o sacoşă de chestionare pe care parlamentarii PDL au bifat formal calificativele pentru actualii membri ai cabinetului. Premierul este astfel aşteptat astăzi, cu numele remaniabililor în plic, astăzi la Colegiul Director.

Analize SWOT şi critici cu jumătate de gură De altfel, deznodământul era previzibil încă de la începutul discuţiilor dintre senatorii şi deputaţii PDL şi miniştrii conduşi de Boc.

Ne puteți urmări și pe Google News

Premierul le-a spus din start că nu va lua o decizie până nu va asculta toate punctele de vedere, după care a trecut rapid la un bilanţ al activităţii guvernului, mai degrabă în tonuri optimiste, singurele probleme identificate fiind cele de comunicare şi de absorbţie a fondurilor comunitare.

Expunerea şefului guvernului le-a tăiat elanul parlamentarilor care promiteau înainte de întâlnire "revoluţie", câţiva doar asumându-şi o poziţie cât de cât tranşantă.

Dacă Roberta Anastase le-a propus o analiză SWOT în urma căreia să se decidă dacă e nevoie de schimbare radicală la Palatul Victoria sau doar o remaniere restrânsă, deputatul Sever Voinescu a susţinut că trebuie un nou guvern şi un nou prim-ministrul. Argumentul său a fost, potrivit unor surse care au participat la discuţii, că Emil Boc nu mai poate revigora partidul din poziţia în care este acum.

Punctul său de vedere nu a stârnit însă mare entuziasm printre parlamentari, lideri mai vechi ai partidului, printre care vicepreşedinţii Cezar Preda şi Ioan Oltean, au reluat tema schimbării fără a-i impune însă nume lui Boc. Ba chiar din contră. Oltean deşi a pledat mai vehement pentru remaniere, a spus din capul locului că premierul nu trebuie schimbat, adăugând că nu este atributul parlamentarilor să facă nominalizările pentru echipa guvernamentală. În aceste condiţii, în gura senatorilor şi deputaţilor n-a mai intrat serios decât ministrul Agriculturii, şi el însă muştruluit de aleşi din linia a doua şi doar pe chestiuni punctuale.

Boc: "Trebuie să ne privim în ochi"

După câteva ore de discuţii, problema s-a tranşat prin vot. Deşi unii dintre senatori şi deputaţi au cerut ca alegerea să se facă la secret, premierul a insistat pentru vot deschis, pe motiv că "trebuie să ne privim în ochi".

Variantele au fost puse pe masă în ordine: depunerea mandatului sau remaniere. În primul caz, doar 6 voturi pentru – între care Sever Voinescu, Sulfina Barbu şi Roberta Anastase, şi 12 abţineri. Pentru păstrarea premierului în pixul căruia stă remanierea, niciun vot împotrivă.

"Important este că s-a votat cu majoritate convenabilă susţinerea grupurilor parlamentare pentru un guvern PDL şi pentru premier", a tras concluzia senatorul democrat-liberal Radu F. Alexandru.