Pe produsele din carne congelată va fi trecută şi data la care s-a efectuat procesul

Pe produsele din carne congelată va fi trecută şi data la care s-a efectuat procesul

Operatorii din industria alimentară vor fi obligaţi să pună la dispoziţia consumatorilor informaţii complete legate de asigurarea trasabilităţii produselor de origine animală congelate, pentru evitarea unor potenţiale riscuri pentru sănătatea publică, a anunţat, luni, Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA).

În cazul cărnii congelate (de porc, pasăre, oaie, capră), a cărnii preparate congelate şi a produselor din pescuit neprocesate congelate, operatorii din domeniul alimentar au obligaţia să pună la dispoziţia consumatorului atât informaţii privind data producţiei cât şi informaţii privind data congelării.  "Înscrierea pe eticheta unui produs alimentar de origine animală congelat a indicaţiilor referitoare la data producţiei şi la data congelării reprezintă o etapă în realizarea şi asigurarea trasabilităţii alimentelor pe întreg lanţul alimentar (...) Acţiunea se adresează agenţilor economici care deţin unităţi de tranşare, centre de reambalare, depozite frigorifice, depozite alimentare, supermarketuri, hipermarketuri, magazine alimentare, restaurante, cantine şi vizează obligativitatea înscrierii pe eticheta produsului a indicaţiilor cu privire la data producţiei şi la data congelării cărnii şi a peştelui neprocesat congelat", se arată într-un comunicat al ANSVSA remis luni AGERPRES.  Ulterior acestei etape, ANSVSA va întreprinde controale oficiale pentru verificarea operatorilor economici privind respectarea obligaţiilor pe care le au privind asigurarea trasabilităţii produselor alimentare de origine animală congelate, prin înscrierea pe etichetă a informaţiilor complete.