Pelicula „Diplomație” deschide Cinepolitica 2014

Pelicula „Diplomație” deschide Cinepolitica 2014

Gala de deschidere a Festivalului Internaţional de Film Cinepolitica de marți, 8 aprilie, ora 20.00, de la Cinema Studio, aduce în România, în premieră, unul dintre filmele care au umplut recent sălile de cinema la Festivalul de la Berlin: Diplomație, în regia lui Volker Schlöndorff.

Proiectat la Berlin 2014 în premieră mondială,  filmul pune față în față doi actori de excepție, în rolurile a două figuri politice care au schimbat cursul istoriei, în timpul celui de-al doilea război mondial. În noaptea dinspre 24 spre 25 august 1944, generalul nazist Dietrich von Choltitz (Niels Arestrup) se pregătește să dinamiteze Parisul, la ordinul lui Hitler, înainte ca armata să părăsească orașul. Consulul suedez Raoul Nordling (André Dussollier) încearcă să-l convingă de absurditatea gestului.

„Filmul e plin de un suspans psihologic veritabil, remarcabil gestionat de Volker Schlöndorff. El pune față în față, cu o rară intensitate, doi oameni care jonglează continuu într-un limbaj diplomatic, dar niciodată derutant sau plictisitor”, scrie „Le Parisien”.  Alături de Werner Herzog și Wim Wenders, Volker Schlöndorff este unul dintre cei mai apreciați regizori germani. Cu adaptarea romanului lui Günter Grass, „The Tin Drum/ Toba de tinichea” (1979), a câștigat Palme d’Or la Festivalul de la Cannes (premiu pe care l-a împărțit cu Apocalypse Now, al lui Francis Ford Coppola) și Oscarul pentru film străin.

Spectaculos va fi și filmul care va închide cea de-a treia ediție, pe 13 aprilie, de la 20.00, la Cinema Studio - „Înapoi în 1942 / Yi jiu si er / Back to 1942”. Propunerea Chinei la Oscarul pentru Cel mai bun film străin anul acesta, regizată de cineastul supranumit „Spielberg al Chinei”, Feng Xiaogang, autorul unor blockbustere ca Aftershock, îi are pe Adrien Brody și Tim Robbins în distribuție, alături de Guoli Zhang, Hanyu Zhang și Wei Fan. Superproducția istorică reia un episod întunecat din trecutul Chinei, din timpul războiului cu Japonia, când provincia Henan a fost afectată de o foamete cumplită, soldată cu milioane de victime. Uriașa producție, realizată cu resurse umane și tehnice impresionante, a fost lider de box office în weekend-ul lansării în China, cu încasări de peste 20 de milioane de dolari. Back to 1942 a fost filmul-surpriză al Festivalului Internațional de Film de la Roma.

Ne puteți urmări și pe Google News

Festivalul Internațional de Film Cinepolitica va avea loc între 8 și 13 aprilie, la Cinema Studio, Elvira Popescu și Union.