Pensii speciale și pentru auditorii publici externi ai Curții de Conturi

Pensii speciale și pentru auditorii publici externi ai Curții de Conturi

Auditorii publici externi ai Curţii de Conturi, cu o vechime de 14 ani, vor beneficia la împlinirea vârstei de 60 ani de o pensie de serviciu în cuantum de 80% din media veniturilor brute lunare realizate în ultimul an de activitate, potrivit unui proiect adoptat tacit, miercuri, de plenul Camerei Deputaţilor, scrie Agerpres.

Proiectul prevede că persoanele care au îndeplinit funcţia de auditor public extern pe o durată de cel puţin 14 ani în cadrul Curţii de Conturi vor beneficia, la împlinirea vârstei de 60 de ani, de pensie de serviciu, în cuantum de 80% în baza de calcul reprezentată de media veniturilor brute realizate, corespunzătoare ultimelor 12 luni de activitate anterioare lunii în care se depune cererea de pensionare. Aceste venituri din baza de calcul nu vor include sporul de risc şi de suprasolicitare neuropsihică de 50%, precum şi majorarea de până la 75% din salariul de bază, câştigate în instanţă.

De pensia de serviciu vor beneficia şi persoanele care au îndeplinit funcţia de auditor public extern, la împlinirea vârstei de 60 de ani, cu o vechime în muncă de 30 de ani, din care la Curtea de Conturi minimum patru ani, dar cuantumul pensiei va fi micşorat cu 1% pentru fiecare an care lipseşte din vechimea de 14 ani. Pentru fiecare an care depăşeşte vechimea de 14 ani în funcţia de auditor public extern la Curtea de Conturi se adaugă 1% din baza de calcul, fără a depăşi venitul brut lunar avut la data pensionării.

Pensia de serviciu se va acorda la cerere.

Ne puteți urmări și pe Google News

Proiectul a fost iniţiat de deputaţii PSD Florin Iordache (foto), Adrian Solomon, Anghel Stanciu, Virgil Delureanu, Mihai Baltă şi deputatul UDMR Kerekes Karoly.

Termenul pentru dezbatere şi vot final - 19 iunie - fiind depăşit, propunerea legislativă se consideră adoptată.

Camera Deputaţilor este prima Cameră sesizată. Senatul este for decizional în acest caz.