Performanță medicală: O pacientă de 41 de ani a născut după mastectomie și triplă chimioterapie

Performanță medicală: O pacientă de 41 de ani a născut după mastectomie și triplă chimioterapie

Pacienta suferea de diabet zaharat de tip I, insulino-dependentă încă de la vârsta de 18 ani, iar în 2010 a fost diagnosticată cu cancer la sân. Femeia a născut prematur o fetiță la 29 de săptămâni. Atât mama cât și bebelușul se simt bine și au fost externate din cel mai mare spital privat multidisciplinar din București.

În 2010, femeia a suferit o mastectomie, apoi triplă chimiterapie pentru ca, în 2013, să fie supusă unei operații de reconstrucție de sân, au explicat medicii istoricul pacientei.

Potrivit acestora, evoluția sarcinii a fost satisfăcatoare până la 24 săptămâni, dar au apărut primele semne ale unei preeclampsii - un sindrom ce complică al 3-lea trimestru de sarcină și e caracterizat prin hipertensiune arterială, pierderi de proteine prin urină și edeme generalizate. Pe fondul apariției unor complicații majore: renale, hepatice și ale sistemului de coagulare, medicii au decis că cel mai bine pentru mamă și copil este să nască prin cezariană, înainte de termen.

Tratamentul prematurului a constat în menţinerea confortului termic, asigurarea suportului respirator prin intubaţie traheală, ventilaţie mecanică şi administrare de surfactant, iar ulterior ventilaţie neinvazivă în sistem NCPAP şi administrare de cafeină. Nou născutul a primit iniţial nutriţie parenterală totală cu glucoză, aminoacizi, lipide şi electroliţi. În absenţa laptelui matern, deoarece mama avea în antecedente cancer mamar operat, medicii au folosit o formulă specială de lapte, bazată pe hidrolizat proteic, prin care au reuşit în timp să asigure nevoile nutriţionale ale copilului, fără a avea complicaţii digestive.

Ne puteți urmări și pe Google News

“Rezolvarea acestui caz medical deosebit de complex nu ar fi fost posibilă fără gestionarea sa de către o echipă medicală multidisciplinară foarte bine pregătită şi ai cărei membri s-au coordonat exemplar. Pacienta este un model pentru toate femeile care suferă de patologii medicale complexe, și îşi doresc să aducă pe lume un copil. Cu ajutorul unor medici pregătiţi şi a tehnologiei medicale moderne, acest vis al lor poate fi înfăptuit.” a declarat Dr. Iosif Niculescu – medic primar Obstetrică-Ginecologie, cel care a coordonat echipa medicală.

Din echipă au mai făcut parte dr. Indiana Dincă – medic specialist Obstetrică-Ginecologie, Dr. Costache Steriade – medic primar ATI, dr. Cornelia Preda – medic primar Neonatologie, şefa secţiei de Neonatologie, Prof. dr. Mioara Rizescu – medic primar Medicină internă, şefa secţiei de Medicină internă şi Conf. dr. Doru Herghelegiu – medic primar Obstetrică-Ginecologie, director general al spitalului.