PERICOL. O treime din carnea controlată de Protecția Consumatorului nu era aptă pentru a fi comercializată

PERICOL. O treime din carnea controlată de Protecția Consumatorului nu era aptă pentru a fi comercializată

Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorului (ANPC) a realizat un control la nivel național 13 martie, privind respectarea prevederilor legale la comercializare și etichetare a produselor din carne și preparate din carne.

Verificările au avut loc după ce a procurorii au descoperit o rețea care vindea românilor carne expirată adusă din străinătate. "Vreau sa specific faptul ca scopul principal al ANPC nu este de a sanctiona contraventional operatorul economic, ci este acela de a-l determina sa respecte legea si sa respecte drepturile fundamentale si esentiale ale consumatorului. Politica noastra este de a preveni, inainte de a combate.", a declarat Marius Dunca, președinte ANPC.

Au fost verificati  401 operatori economici

La 161 operatori economici  s-au constatat abateri Cantitate controlata : 332.821 kg(aprox.  333 t); Cantitate cu abateri : 115.344 kg(aprox. 115 t); Oprire temporara de la comercializare : 93.732 kg(aprox. 94 t); Oprire definitiva de la comercializare : 19.321 kg(aprox. 19 t); Au fost aplicate  104 amenzi in cuantum de  436.200 lei

Ne puteți urmări și pe Google News

Abateri constatate:

Data Durabilitatii Minimale depasita; Nerespectare conditiilor de depozitare; Modificari organoleptice – culoare, aspect, textura si miros; Ambalaje deteriorate; Deficiente de etichetare : elemente incomplete, informatii netraduse; Lipsa informare preț.

Abaterile constatate la raft sunt legate de deficiente de etichetare, lipsa de informare pret si informatii netraduse.