PERICOLELE care pentru misiunea cu echipaj uman spre Marte: radiațiile și PLICTISEALA

PERICOLELE care pentru misiunea cu echipaj uman spre Marte: radiațiile și PLICTISEALA

NASA construieşte rachete şi capsule spaţiale capabile să transporte primii oameni pe Marte, agenţia spaţială americană plănuind să trimită un echipaj uman pe Marte până la jumătatea anilor '30 ai acestui secol, însă astronauții vor avea nevoie de o pregătire intensivă înainte de o astfel de călătorie.

Organismul lor va trebui să reziste în condiţii de microgravitaţie în timpul călătoriei şi în condiţii de gravitaţie redusă la destinaţie, dar şi la radiaţiile puternice din spaţiul cosmic. Nu este de neglijat nici problema plictiselii care poate demoraliza un echipaj aflat într-o misiune de lungă durată.

"Suntem cu toţii nişte fiinţe perfect adaptate pentru a trăi în mediul de 1G, pentru asta suntem făcuţi. În momentul în care nu mai suntem într-un astfel de mediu, organismul nostru se confruntă cu o situaţie nouă şi încearcă să se adapteze, renunţând pur şi simplu la ceea ce nu-i mai este de folos", explică Tara Ruttley, cercetător în cadrul programului NASA pentru Staţia Spaţială Internaţională (ISS). Acest lucru înseamnă că astronauţii se vor confrunta cu atrofierea musculaturii, scăderea densităţii osoase şi slăbirea sistemului imunitar.

Totodată, astronauţii care vor porni spre Marte vor fi expuşi la niveluri mult mai ridicate de radiaţii decât cele din interiorul magnetosferei terestre protectoare.

Ne puteți urmări și pe Google News

În cadrul unei astfel de misiuni, comunicarea cu Pământul poate avea o întârziere de 22 de minute, deci echipajul nu va putea să se consulte în timp real cu centrul de control al misiunii dacă vor apărea probleme. Pentru a nu se plictisi, astronomii îmbarcaţi în misiunea spre Marte vor face experimente ştiinţifice la bordul navetei.

"Ideal ar fi ca membrii echipajului să se simtă mereu concentraţi asupra anumitor lucruri, nu doar să stea fără să facă nimic toată ziua. Ei trebuie să simtă mereu că sunt necesari şi că au un obiectiv", spune Tara Ruttley.

În cadrul misiunilor pe orbită astronauţii au program clar. Atunci când au câteva momente libere majoritatea se uită prin hublouri să vadă Pământul, însă în drum spre Marte nu vor avea ce să vadă, susţine Josh Hopkins, specialist în zboruri spaţiale de la Lockheed Martin Space Systems din Denver (SUA).

Procesul NASA de selecţie a astronauţilor este foarte riguros, iar viitorii candidaţi pentru un loc în misiunea spre Marte vor avea cu siguranţă un psihic puternic, care îi va ajuta să suporte plictiseala.