Peripețiile cățeilor care au adulmecat-o pe Elodia

Peripețiile cățeilor care au adulmecat-o pe Elodia

În evidențele Poliției sunt trecuți la mijloace fixe. Au un nume de scenă și unul de „buletin”. Sunt eroii din umbră care nu refuză nicio misiune, nu divulgă secrete, nu iau niciodată șpagă și, mai presus de toate, nu-și trădează niciodată partenerul de intervenție

Cei 40 de câini din Polițiecăci despre ei este vorbaau fiecare o poveste a lui. Ca niște adevărați Agenți 007, le-a trecut „prin mână” o întreagă paletă de infractori. Comisarul Adrian Apostol,șeful Serviciului de Poliție Canină, înființat în 2006- își cunoaște „elevii” patrupezi ca pe propriul buzunar. Le știe povestea, le cunoaște puterea și, ca un tată ce le-a devenit, este extrem de mândru atunci când afirmă: „Ai mei au ajuns primii la intervenția asta”.

La Serviciul de Poliție Canină se lucrează cu 40 de câini antrenați pe mai multe specializări: droguri, cadavre umane, tutun, mai nou, prelucrare urmă, patrulare intervenții, identificare odorologică. În dotarea Poliţiei Canine sunt ciobăneşti germani, rotwaileri şi ciobăneşti belgieni malinois. Dingo, Tony, Toby, Golliat, Formol (Ringo) sunt doar câțiva dintre patrupezii care au devenit „naşii” infractorilor.

Ne puteți urmări și pe Google News

 Zeci de kilometri pentru căutarea Elodiei

Patrupezii bine antrenați ai Poliției au fost primii care l-au imobilizat pe agresorul de la coaforul Perla, cel care şi-a impușcat soția. În decembrie 2014, au găsit în pădurea Băneasa cadavrul unei femei dispărute. Ringo - în acte „Formol”- și Tony, au fost cei doi câini de cadavre care au însoțit polițiștii în misiunile pentru căutarea avocatei Elodia. 

„Au străbătut kilometri întregi, au umblat peste tot, prin Brașov, prin Argeș. Ringo s-a pensionat, însă Tony este încă activ. Țineți cont de faptul că, noi conducătorii de câini avem cea mai bună condiție fizică din Poliție. Și nu pe asfalt, să vezi urmă făcută prin arătură, boscheți. Câinele face prelucrarea de urmă la trap și dacă l-ai oprit, i-ai stricat urma. Lesa are undeva peste zece metri și alergi dupa el. Nu e viteză, e trap, dar să alergi asa 16 km... Dacă el face de 5 ori etajul opt parter, aşa faci si tu. Dacă un câine trece prin boscheți, treci şi tu”, explică interlocutorul nostru.

Inițiați în căutare-salvare

Câinii de căutare-salvare sau câinii de dărâmături reprezintă cea mai nouă specializare de la Poliția Canină. „Ei sunt teoretic la ISU, dar noi îi folosim la căutarea de persoane dispărute, non-violente. Sunt câini cărora li se înhibă total agresivitatea. Am avut un caz în care a trebuit să căutăm un copil de șase ani, iar un câine agresiv dacă îl găsea era o problemă mare de tot. Acest tip de câine e antrenat să caute persoane vii, nonviolente. Pentru cadavre avem câini antrenați pe miros de cadavru care îl sesizează de pe la 2 metri jumătate îngropat în pământ”, mărturisește Apostol.

Câinii de căutaresalvare sau câinii de dărâmături reprezintă cea mai nouă specializare a Poliției Canine. Sunt câini cărora li se înhibă total agresivitatea, fiind folosiți la căutarea de persoane vii, non-violente

Patru oameni și patru câini au ținut sub control 120 de persoane

Un câine de poliție este preluat de la vârsta de 3-4 luni și, undeva, în jurul vârstei de un an și două luni este trimis la cursurile de calificare. „Inițial, toți câinii de poliție fac un antrenament general. Până la un an și două luni, noi îi testăm cel puțin o dată pe lună, pentru a vedea ce aptitudini au și pe ce linie de muncă putem să îi ghidonăm. Un câine se maturizează la vârsta de doi ani de zile și atunci intră și în activitatea de poliție care durează undeva până pe la 8-9 ani”, explică Apostol. Toți cei 40 de câini aflați în Serviciul Poliției Canine au un nume trecut în acte și numele de scenă pe care i-l dă conductorul. „Câinii au o capacitate de memorare extraordionară. Nu uită dacă l-ai mângâiat, nu uită dacă l-ai certat. Sunt 100% de încrederere și îți oferă totul fără să ceară nimic în schimb”, susține comisarul Apostol. Cei 20 de câini folosiți pentru specializarea de patrulare-intervenție sunt transportați la locul misiunii cu mașini speciale.

Comisarul Apostol își amintește de un caz petrecut acum câțiva ani: un meci de fotbal Steaua-Dinamo. „La intersecția Mihai Bravu cu Lizeanu, un grup de suporteri de la Steaua se deplasa către stadionul Dinamo. Am fost sesizați că au început să creeze probleme și noi eram cei mai apropiați și cei mai rapizi în deplasare. Patru oameni cu patru câini am ținut atunci sub control 120 de oameni până au venit echipele de la Jandarmerie”, povestește mândru comisarul. În mod normal, câinele se deplasează alături de conductor și acționează doar la comanda acestuia. Mai nou, „luptătorii” Poliției Canine pot fi folosiți și la dispersarea grupurilor turbulente. „Gândiți-vă că un câine cu botniță, antrenat pentru patrulare-intervenție, te lovește undeva la nivelul genunchiului cu botnița aia, cu o carcasă de metal în interior, îmbrăcată în piele. Să-ți vină câinele cu 50 de kg pe oră, tu să ai undeva la 40 de km, și să te lovească cu botnița... Ei sunt antrenați să lovească sub nivelul soldului. Te-a dat jos imediat”, explică Apostol.