PESTE 200 de percheziţii. Ce grupări din ţară au cătuşele puse

PESTE 200 de percheziţii. Ce grupări din ţară au cătuşele puse

În ultimele două săptămâni, structurile specializate în combaterea criminalităţii organizate din Poliţia Română au desfăşurat 228 de percheziţii pentru destructurarea unor grupări specializate în traficul de droguri, infracţiuni economice dar şi informatice.

La finalul acţiunilor, au fost numărate şi ridicate, pentru cercetări, droguri de risc şi mare risc, bunuri, precum şi sume de bani, în echivalent de peste 100.000 de lei, susceptibile de a proveni din comiterea de infracţiuni. 

Potrivit Poliţiei Române, în perioada 27 februarie – 12 martie a.c., poliţiştii specializaţi în combaterea criminalităţii organizate au efectuat 66 de acţiuni operative pentru destructurarea unor grupări infracţionale specializate în trafic de trafic de persoane, trafic şi consum ilicit de droguri, criminalitate informatică şi spălare de bani.

În cadrul investigaţiilor desfăşurate în cauzele aflate în anchetă, pentru probarea activităţii infracţionale a 349 de persoane bănuite, poliţiştii au efectuat 228 de percheziţii ce au vizat atât imobile folosite de acestea, cât şi autovehicule pe care cei în cauză le foloseau în activitatea infracţională. 82 de persoane au fost reţinute sau arestate în urma materialului probator administrat.

Ne puteți urmări și pe Google News

În urma activităţilor desfăşurate, au fost confiscate 18 unităţi HDD, 43 laptop-uri, 3 unităţi centrale PC, 361 de medii de stocare, 51 de telefoane mobile, o armă de foc, 25,94 grame de heroină, 133 de grame de amfetamină, 26 de grame de cocaină, 337,7 de grame de cannabis şi 200 de plante de cannabis, 201,5 de grame de marijuana, 55.027 de comprimate, 8 plicuri de substanţe etnobotanice, 5 cântare folosite la cântărirea drogurilor, 5787 de pachete de ţigări, 77.810 lei, 1290 de euro şi 3.000 de dolari.

De asemenea, au fost instituite 19 sechestre asiguratorii asupra unor imobile şi autoturisme.

La acţiunile desfăşurate au participat 614 poliţişti din cadrul structurilor de combatere a criminalităţii organizate, care au beneficiat de sprijinul structurilor centrale şi teritoriale ale Poliţiei Române.   

Totodată, s-a cooperat cu structuri din cadrul Ministerului Afacerilor Interne şi ale Serviciului Român de Informaţii.   

Activităţile desfăşurate de poliţiştii specializaţi în combaterea criminalităţii organizate au avut loc în cadrul unor dosare aflate în instrumentarea D.I.I.C.O.T..

Percheziţii la traficanţii de droguri

La data de 11 martie a.c., poliţiştii Serviciului de Combatere a Criminalităţii Organizate  Caraş-Severin şi ai Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Timişoara, împreună cu procurorii D.I.I.C.O.T. - B.T. Caraş-Severin, au efectuat 25 de percheziţii domiciliare, pentru destructurarea unui grup infracţional organizat specializat în trafic de droguri de risc, introducere în ţară de droguri de risc şi efectuarea de operaţiuni cu produse ştiind că acestea sunt susceptibile de a avea efecte psihoactive.

"Decontau" excursii în România

La data de 9 martie a.c., poliţiştii din cadrul Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Braşov şi procurorii D.I.I.C.O.T. – S.T. Braşov au efectuat 22 de percheziţii domiciliare, în judeţele Constanţa şi Prahova şi în municipiul Bucureşti, la membrii a două grupări infracţionale organizate, specializate în infracţiuni informatice.

În urma percheziţiilor, au fost ridicate instrucţiuni de confecţionare a dispozitivelor, fotografii cu modele de ATM-uri. De asemenea, au fost identificate sute de serii de carduri bancare.

Din cercetări a reieşit că, în perioada septembrie 2014 – decembrie 2014, membrii unei grupări ar fi solicitat şi obţinut de la mai multe instituţii bancare, prin intermediul unor societăţi comerciale cu profil turistic, POS-uri cu preautorizare, pe care le-ar fi folosit ulterior la extrageri frauduloase.

Reţeaua firmelor fantomă

La  data de 12 martie a.c., poliţiştii Serviciului  de Combatere a Criminalităţii Organizate Vaslui, cu sprijinul poliţiştilor specializaţi în combaterea criminalităţii organizate din Iaşi, Bacău, Galaţi, Bucureşti, Braşov şi Covasna, împreună cu procurorii  D.I.I.C.O.T. – B.T. Vaslui, au efectuat 54 de percheziţii la membrii unui grup infracţional organizat, constituit în vederea săvârşirii unor infracţiuni de evaziune fiscală.

Din cercetări a reieşit că, în perioada 2012 – 2015, liderii grupării ar fi înfiinţat societăţi comerciale pe numele lor sau ar fi identificat persoane cu posibilităţi financiare reduse care, în schimbul unor sume de bani modice, ar fi înfiinţat sau preluat mai multe firme.

Ulterior, membrii grupării ar fi identificat clienţi, respectiv administratori de societăţi comerciale care, pentru a plăti către bugetul de stat sume de bani cu mult reduse faţă de cele reale, doreau să intre în posesia facturilor fiscale fictive emise de societăţile de tip fantomă, pentru a le introduce în situaţia financiar-contabilă.

Prejudiciul cauzat prin activitatea infracţională este estimat la 8.500.000 de lei.

Colete cu droguri din Spania

La data de 11 martie a.c., poliţiştii Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Ploieşti, ai Serviciului de Combatere a Criminalităţii Organizate Caraş-Severin şi de la Brigada de Combatere a Criminalităţii Organizate Timişoara, împreună cu procurorii  D.I.I.C.O.T., au efectuat 34 de percheziţii domiciliare, pe raza municipiilor Reşiţa şi  Ploieşti, în cadrul unei acţiuni comune pentru combaterea traficului de droguri de risc.

Membrii grupării sunt bănuiţi că ar fi procurat importante cantităţi de droguri de risc şi de substanţe susceptibile a avea efecte psihoactive, ce ar fi fost introduse în mod ilegal în România, prin intermediul unor colete expediate din Spania, care ulterior ar fi fost comercializate.

În urma percheziţiilor domiciliare, au fost descoperite diferite cantităţi de cannabis, substanţe susceptibile a avea efecte psihoactive, rezină, grindere, cântare, ambalaje şi telefoane mobile.