PEŞTERA din ISTORIA OMENIRII deschisă PUBLICULUI larg

PEŞTERA din ISTORIA OMENIRII deschisă PUBLICULUI larg

Peştera Lascaux, din regiunea Aquitania, Franţa, a fost descoperită în septembrie 1940 de patru adolescenţi ce urmăreau un câine.

Această peşteră reprezintă cea mai importantă mostră de artă rupestră din paleolitic.

76 de ani mai târziu, faimoasele grote au fost recreate în cele mai mici detalii, cu ajutorul tehnologiilor 3D. Replica peşterii, denumită Lascaux 4, reprezintă munca a sute de artişti, arheologi şi specialişti în domeniul artei antice. Copiile picturilor rupestre au fost realizate cu ajutorul răşinilor acrilice şi al oţelului, pentru a reproduce cât mai fidel desenele cu animale create de oamenii de Cro-Magnon în urmă cu aproximativ 18.000 de ani.

O televiziune din Franţa a ţinut un interviu cu ultimul supravieţuitor dintre cei patru adolescenţi, Simon Coencas, acum în vârstă de 90 de ani.

Ne puteți urmări și pe Google News

“- Pe acolo v-aţi strecurat?

- Da, pe acolo. Şi când ne-am trezit în "sala cu tauri", am fost complet uimiţi.

- Desenele arată că în amintirile tale?

- Da, arată exact cum mi le amintesc. Am impresia că sunt în peştera originală.”

Proiectul Lascaux 4, deschis publicului din luna decembrie 2016, a fost iniţiat că urmare a faptului că peştera originală NU mai poate fi vizitată.

După cel de-al Doilea Război Mondial, Lascaux a devenit unul dintre cele mai căutate obiective turistice din lume. Însă căldură şi umiditatea excesive provocate de corpurile a milioane de vizitatori au dus la degradarea picturilor rupestre.

În anul 1963, ministrul culturii Andre Malraux a decis închiderea celebrei peşteri pentru conservarea patrimoniului, scrie digi24.ro.