Petru reguli pentru un creier sănătos

Petru reguli pentru un creier sănătos

La Zilele Creierului, eveniment de talie mondială, care a adunat la Cluj Napoca, cei mai mari specialişti neurologi din lume, s-a vorbit despre îmbătrânirirea creierului şi modalităţi de prevenire a acestui fapt.

Creierul îmbătrâneşte sau începe să dea semne de oboseală în cazul persoanelor care nu respectă câteva reguli de bază, susţine neurologul clujean Dafin Mureşan. Persoanele care dorm şapte ore pe noapte, mănâncă sănătos, citesc cărţi şi îşi ţin creierul activ şi nu se uită la televizor, au toate şansele să aibă un creier tânăr până la adânci bătrâneţi.

Neurologul clujean, Dafin Mureşan, profesor universitar şi preşedinte al Societăţii de Neurologie di România a spus că persoanele sănătoase sunt obligate să respecte cele cinci reguli dacă vor să aibă un creier tânăr până la vârste înaintate. „Nu există un remediu unic care să ne ofere garanţia că vom îmbătrâni cu creierul mai târziu. Complexitatea vieţii fiecăruia trebuie ajustată, trebuie să ne alocăm timp pentru a ne odihni, e nevoie de un somn de 7 ore pe noapte, să avem o viaţă emoţional cognitivă echilibrată, fără exces de emoţii. Să nu plonjăm complet într-o activitate care nu presupune interacţiune umană, dacă pe parcursul zilei avem numai activitate pe email, la calculator, fără dialog cu alte persoane, apar  probleme. De asemenea, supra expunerea la tehnologii reprezintă un potenţial pericol. Apoi, alimentaţia e fundamentală, trebuie să mâncăm la timp şi echilibrat, e nevoie de alimentaţia sănătoasă”, a spus Mureşanu.

Potrivit profesorului Mureşanu, noile studii în materie indică faptul că la omul modern, creierul începe să îmbătrânească în jurul vârstei de 45 de ani şi nu la 60 de ani cum se cunoştea până în prezent. „Să nu ne abandonăm în faţa televizorului, să mai citim o carte, să avem intercţiuni care să ne aducă la un nivel de deconectare foarte bună. Interacţiunea, comunicarea interumană, nu solitudinea, este foarte importantă”, a spus Mureşanu. Dacă vrem să încetinim procesul de îmbătrire trebuie avut grijă de creier în condiţiile în care îmbătrânirea organismului ţine de modul în care îmbătrâneşte creierul. Există un cumul de factori cum ar fi hipertensiunea arterială, diabetul zaharat, sedentarismul, obezitatea, fumatul, consumul exagerat de alcool, suprasolicitarea intelectuală, stresul”, spune profesorul Dafin Mureşan. Primele semne ale îmbătrânirii creierului ar trebui să fie şi primele semnale de alarmă, tulburări repetate de memorie, lipsă de concentrare şi o senyaîie de epuizare.

Ne puteți urmări și pe Google News

La "Zilele Creierului" participă specialişti de renume din Germania, Italia, Autria sau Marea Britanie. Cea mai importantă personalitate care participă este neurologul Volker Homberg.