Pianul călător, modelul lui Franz Liszt

Pianul călător, modelul lui Franz Liszt

Pianul călător, o poveste născută din dragostea pentru muzică, dar şi dintr-o necesitate.

 Aşa a fost încă de la prima ediţie Turneul Internaţional Pianul călător. Anul acesta, cea de a V-a ediţie, un proiect Radio România, se desfăşoară până pe 20 mai. După ce a cântat pe multe scene din România, unde a constatat că infrastructura pianistică este foarte slabă, pianistul Horia Mihail a decis să urmeze exemplul marelui compozitor Franz Liszt şi să încerce să ofere bucurie publicului din oraşele unde evenimentele muzicale sunt mai rare sau chiar inexistente. Aşa a început călătoria pianelor prin ţară. Pornind din studiourile Radio România, acestea şiau găsit noi case temporare în oraşe din România care nu dispuneau de astfel de instrumente. De data aceasta, pentru a încuraja alte evenimente muzicale de marcă, cel de-al cincilea pian va rămâne pentru următorii ani la Deva. Pianul călător de anul acesta s-a auzit la Luduş, apoi la Baia de Arieş şi la Alba Iulia.

Turneul de concerte şi recitaluri continuă însă, iar pianistul Horia Mihail se va întoarce la Deva pe 10 mai pentru un alt eveniment al turneului, un concert cu orchestra la Teatrul de Artă din oraş.

Entuziasm

Ne puteți urmări și pe Google News

Povestea turneului este inspirată de exemplul lui Franz Liszt. Marele compozitor şi pianist a realizat un turneu de concerte în Ţările Române în anii 1846 si 1847. Concertele oferite de Franz Liszt unor comunităţi în care astfel de evenimente erau extrem de rare au fost primite de public cu mult entuziasm. Liszt a fost în Timişoara, Arad, Cluj, Iaşi, Bucureşti.