PIB-ul MONDIAL va creşte cu 2,8% în 2015

PIB-ul MONDIAL va creşte cu 2,8% în 2015

Economia zonei euro va creşte în 2015 cu 1%, iar PIB-ul mondial cu 2,8%, se arată în studiul economic "Un măr putred poate strica tot coşul" realizat de Euler Hermes.

"Euler Hermes estimează că economia zonei euro va creşte cu doar 1,0% în 2015, în timp ce PIB-ul mondial va creşte cu 2,8%, al patrulea an consecutiv sub 3% şi doar uşor stimulată de creşterea pieţei emergente la un posibil 4,3%", se arată în studiu, scrie Agerpres.

Cercetarea sugerează că oportunităţile cele mai bune pentru exportatori sunt de a-şi îndrepta atenţia spre regiunile în care creşterea este mai puternică, precum Africa (4,9%), Asia (4,7%) şi Orientul Mijlociu (3,8%), 'în timp ce sunt echipaţi pentru riscurile de neplată". 

'Se aşteaptă ca majorarea ratei de politică monetară în 2015 a Rezervei Federale Americane să aibă un impact limitat asupra restului lumii, dar încă presupune un risc mai mare pentru companiile exportatoare în ţările în curs de dezvoltare, cu un deficit mare de cont curent (de exemplu Brazilia, India, Africa de Sud şi Turcia)", potrivit concluziilor studiului. 

Ne puteți urmări și pe Google News

La rândul său, Ludovic Subran, economistul-şef pe grup al companiei realizatoare a studiului, menţionează că există semnale pozitive la nivel mondial în privinţa investiţiilor. 

'Sunt semnale pozitive peste tot în lume, de la revenirea producţiei în SUA, la ieşirea din recesiune a Italiei, la noi pieţe de frontieră ce oferă un potenţial important pentru echipamente industriale şi de uz casnic. Dar există, de asemenea, şi unde de bruiaj, iar separarea celor două aspecte va fi crucială pentru restabilirea încrederii durabile, a investiţiilor şi a stabilităţii", a spus Subran. 

sursa: Agerpres