Pictorul oficial al lui Becali mai dă o lovitură: icoană de Cartea Recordurilor

Pictorul oficial al lui Becali mai dă o lovitură: icoană de Cartea Recordurilor

Niţu Roman a pictat „Cina cea de taină” pe 258 piese de puzzle făcute din lemn. Icoana are 300 de kilograme şi 10 mp. Guiness Book analizează performanţa pentru înregistrarea unui record mondial

O interpretare din câteva sute de piese de puzzle din lemn, reprezentând cea mai „grea” „Cină cea de taină”, este în aceste zile în atenţia Guiness Book of Records. Icoana, care cântăreşte aproximativ 300 de kilograme, se găseşte la Lugoj şi este opera artistului local Niţu Roman. Aceasta poate fi admirată în Galeria „Pro Arte”, unde a fost expusă în ideea că îşi va găsi un cumpărător. În realitate este vorba de un puzzle uriaş, format din peste 250 de piese. Patru luni a tăiat şi şlefuit la piesele de puzzle

Fotografii ale icoanei şi detaliile tehnice au fost transmise deja spre Guinnes Book şi, spune artistul, în această perioadă specialiştii în recorduri vor răspunde solicitării.

„Cina cea de Taină” a lui Niţu Roman are dimensiuni impresionante: 300 de kilograme greutate, 258 de piese de puzzle tăiate, toate, din aceeaşi bucată de lemn de brad, cinci metri lungime şi 2,10 metri lăţime. Chiar dacă gigantul este realizat din piese de puzzle, la care artistul mărturiseşte că a lucrat nu mai puţin de patru luni pentru decupare şi şlefuire, „tabloul” respectă în fond toate canoanele bisericeşti. Roman recunoaşte că a pus în lucrarea de faţă două mari pasiuni: pentru  puzzle şi tradiţiile artei neobizantine. Fundalul, aproximativ 40 de metri pătraţi, este acoperit cu foiţă de aur, culorile sunt vii, reprezentarea în ulei a lui Hristos şi a apostolilor, corectă. Fiecare piesă e groasă de doi centimetri. Pentru a fixa lucrarea, artistul a realizat o ramă tot din lemn. Ca să lucreze în tihnă artistul popular a avut la dispoziţie, luni de zile, Căminul Cultural din comuna Ghizela. „Într-adevăr, am avut nevoie de mult spaţiu pentru realizarea ei. Trebuie să recunosc că pentru realizarea ei am investit foarte mult, toate materialele fiind achiziţionate de mine”, a declarat artistul. Niţu Roman s-a apucat de icoana-puzzle gigant în ianuarie, şi a investit, până la final, 4.000 de euro. PICTOR AUTODIDACT L-a pictat pe Gigi Becali în chip de Moise în „Traversarea Mării Roşii”

Ne puteți urmări și pe Google News

Niţu Roman are 33 de ani şi, în ciuda faptului că nu a absolvit o şcoală de arte, e consacrat în mediul rural bănăţean ca un foarte bun pictor de biserici. “Fac pictură murală bisericească de la 21 de ani. Acum din asta trăiesc”, spune tânărul. După ce a pictat iconostase în Timiş, faima sa a ajuns până peste graniţe, astfel că se poate lăuda cu mici biserici pictate în Italia. El a pictat şi interiorul mănăstirii de la Maglavit.

Având o oarecare notorietate în ţară pentru picturile în care apar politicienii zilei, tânărul poartă în acest moment discuţii pentru a putea expune icoana în Palatul Parlamentului. A mai avut aici o expoziţie inedită anii trecuţi, ocazie cu care a vândut un triptic de opt metri pătraţi, reprezentând „Adormirea Maicii Domnului”. Roman este însă cunoscut pentru tablourile care îl înfăţişează pe Gigi Becali, realizate anii trecuţi. Într-unul dintre tablouri, “Traversarea Mării Roşii” (Eliberarea poporului evreu), Moise are chipul lui Gigi Becali.  În alt tablou Becali este deasupra tuturor, în timp ce Băsescu îl pedepseşte pe Tăriceanu pentru răul făcut românilor.