Pierce Brosnan, finanţat de CNC fără ştirea lui

Pierce Brosnan, finanţat de CNC fără ştirea lui

Centrul Naţional al Cinematografiei (CNC) a alocat 812.505 de lei filmului "Bonded", care chipurile va fi realizat de Adrian Popovici. Casa de producţie a lui Pierce Brosnan, care se ocupă de acest scenariu, habar n-are de regizorul român.

După moartea mamei sale, Jesus, un adolescent mexican, este vândut ca sclav de tatăl său şi adus în America, unde munceşte într-un atelier în condiţii inumane.

Acolo se împrieteneşte cu o tânără, Elena, iar când ea cade în mâinile unui traficant de persoane, Jesus evadează pentru a o salva. Acesta este sinopsisul lungmetrajului "Bonded", scris de Mo Ramchandani, coprodus de Artis Film (deţinut de Adrian Popovici şi Cornelia Paloş) şi avându-l drept producător executiv pe Pierce Brosnan (compania sa se numeşte Irish DreamTime).

Contactat de "Evenimentul zilei", Laurenţiu Damian a spus că acesta este sinopsisul scenariului pe care l-a citit în calitate de membru al juriului de la CNC şi căruia i-a dat o notă mare, plăcându-i enorm.

Ne puteți urmări și pe Google News

Visând la De Niro

Numai că reprezentanţi ai Irish DreamTime au infirmat pentru "Evenimentul zilei" că Adrian Popovici va fi regizorul acestui lungmetraj. Ei erau convinşi că Mo Ramchandani va regiza "Bonded" şi nu auziseră niciodată de Artis Film, care, în dosarul depus la CNC, apare pe post de coproducător al lungmetrajului.

Potrivit unor zvonuri, Pierce Brosnan şi fiul său, Sean - vechi prieten de-ai lui Mo Ramchandani - ar fi trebuit să joace în film. Reprezentanţii Irish DreamTime afirmă că nu au finalizat distribuţia şi nu pot confirma că Pierce sau Sean Brosnan vor juca în "Bonded", dar pot spune că fostul Agent 007 va fi producător executiv.

Contactat de "Evenimentul zilei", Adrian Popovici a declarat că nu ştia că ieşise câştigător la concursul CNC (locul 8 şi 812.505 de lei) şi a garantat că Pierce Brosnan va juca în "Bonded", poate şi Robert De Niro.

Potrivit regizorului, în SUA lungmetrajul lui Mo Ramchandani a fost subiectul unei conferinţe de presă, dar Artis Film n-a fost menţionată, deoarece nu se ştia dacă avea sau nu să câştige la CNC. Popovici a precizat că filmul va fi produs de compania de producţie a fiului lui Sean Brosnan şi că negocierile s-ar fi purtat prin agentul american al Artis Film.

Potrivit articolului 46 din Legea Cinematografiei, "în cazul în care producătorul unui proiect câştigător al concursului decide înlocuirea regizorului, această înlocuire se poate face numai în cazuri bine justificate şi numai cu aprobarea Consiliului".

Iar regulamentul precizează: "Producătorul celui de-al doilea proiect selecţionat poate înlocui regizorul cu condiţia ca noul regizor să aibă cel puţin acelaşi punctaj, sau superior, la criteriul calitatea regizorului, fără să se realizeze o nouă ierarhie".

Dedesubturile unei deliberări

Regizorul şi profesorul universitar Laurenţiu Damian a povestit şi că juraţii de la CNC au fost convocaţi special pentru a discuta cazul Popovici. Cum regulamentul spune că se iau în considerare ultimele două filme realizate, comisia a decis că ultimul film al lui Adrian Popovici este "Eva/Povestea unui secol" (2009), nu "Un acoperiş deasupra capului" (2006), depunctând astfel proiectul "Bonded", care a obţinut totuşi finanţare datorită notelor mari acordate pentru scenariu.

"Eva/Povestea unui secol" - care poate fi achiziţionată la ora actuală de pe site-ul Amazon.com - nu a avut o premieră românească, dar ea a rulat în câteva săli din SUA şi ar fi fost invitată să candideze la Oscarul pentru coloană sonoră. Consiliul de Administraţie al CNC a finanţat generos această posibilitate, furnizându-i un buget de promovare de 222.700 de lei în aceeaşi şedinţă din 01.04.2010 - în care a acordat 10.000 de lei pentru "aniversarea a 55 de ani de activitate în domeniul cinematografiei a lui Sergiu Nicolaescu".

Pe afişul "Evei/Poveştii unui secol", un film vorbit integral în engleză, se observăcăfinanţatorii sunt majoritar români (CNC, TVR, agenţii de publicitate). Însă, conform regulamentului de la Oscar, un film străin trebuie să fie vorbit în altă limbă decât engleza. Cu alte cuvinte, CNC a dat aproximativ 50.000 de euro pentru promovarea unui film românesc la Oscar, dar considerat "neromânesc" în regulamentul Academiei Americane de Film.

La actuala sesiune de concurs, Adrian Popovici a obţinut o sumă totală de 1.676.592 de lei pentru realizarea a trei proiecte.

Palmares de scandaluri

Regizorul şi producătorul Adrian Popovici este deja subiectul unei anchete (dosarul 7037P2006 aflându-se la Parchetul Sectorului 6) deoarece cineastul Călin Netzer a avansat fonduri personale firmei Artis pentru a intra în producţie cu debutul său în lungmetraj, "Maria", mai devreme decât ar fi permis-o sosirea fondurilor de la Eurimages.

Trebuia să înceapă filmările pentru că avea nevoie de un anumit anotimp, impus de scenariu, şi avea să-şi recupereze suma din următoarele tranşe achitate de finanţatori pe parcursul producţiei "Mariei". Cum asta nu s-a întâmplat, Artis Film a fost dat în judecată pentru recuperarea a câteva zeci de mii de euro, pe care a refuzat să-i restituie cineastului pe motiv că filmul ar fi costat mai mult.

"Mi-au spus că îmi voi recupera banii din vânzarea filmului, dar deocamdată nu am văzut niciun euro de la ei în ultimii şapte ani. În schimb, la toate concursurile de proiecte organizate de CNC din 2004 până în prezent, premiile obţinute de «Maria» au contribuit la un punctaj foarte consistent al casei de producţie Artis Film, care a tot câştigat proiecte în contul filmului meu. Mai mult, de când cu succesul lungmetrajului meu, doamna Cornelia Paloş visează la funcţii înalte şi aplică frecvent pentru a intra în boardul Academiei Europene de Film. Îi urez succes!", subliniază Netzer, care anunţă că va organiza o conferinţă de presă în curând, la care va prezenta detalii, acte şi dovezi.

Lungmetrajul "Maria" a obţinut Marele premiu al juriului şi doi Leoparzi de Argint la Festivalul de la Locarno (2003), plus o nominalizare a Dianei Dumbravă la Premiul pentru cea mai bună actriţă acordat de Academia Europeană de Film.

La finalul anului trecut, Artis Film s-a aflat din nou în centrul unui scandal. Motivul: ar fi "uitat" să plătească aproximativ 100.000 de euro producătorului principal maghiar al filmului "Retrace/Reîntoarcerea", de Judit Elek, din grantul foarte generos acordat de CNC. Nu ar fi restituit nici până acum aceste fonduri.

Partea vătămată a adresat o scrisoare directorului CNC şi ministrului culturii, în care se arată: "În acest moment, proiectul se află într-o situaţie de blocaj total, cauzată de faptul că partenerul român şi-a încălcat obligaţiile contractuale şi nu a efectuat plăţile pe care s-a angajat să le facă către terţi, deşi a obţinut tranşele de finanţare din partea CNC. (...) Practic, în acest moment, Artis Film şi-a oprit în propriile conturi fără nicio justificare suma de 443.055 lei (aproape 50% din valoarea creditului obţinut de la CNC)".

STOP LA TRIBUNAL

O pauză impusă de judecători

Având costuri estimate la trei milioane de euro, filmul "Eva/Povestea unui secol" a fost suspendat de judecătorii Tribunalului Bucureşti din cauza unei plângeri înaintate de Diana Turconi-Bubenek, Daniela Coroiu şi Cristina Coroiu, care susţineau că scenariul este bazat pe romanul "Întoarcerea fiului risipitor", de Radu Tudoran şi că scenariştii - Steve Attridge, Radu Petrescu-Aneste şi Adrian Popovici în faza finală - îl contrazic flagrant.

"Reclamantele au mai arătat că au citit scenariul propus şi au ajuns la concluzia unanimă că scenaristul nu a înţeles opera lui Radu Tudoran şi a modificat trăirile persoanjelor, deformând substanţial concepţia, gândurile şi sensibilitatea marelui romancier", se indica în sentinţa Tribunalului Bucureşti" din aprilie 2008.

Vanessa Redgrave trebuia să joace în "Eva/Povestea unui secol" rolul eroinei la bătrâneţe, dar au existat probleme de finanţare şi s-a retras din proiect, odată cu Corin Redgrave, explică Adrian Popovici, în timp ce lui Amy Hayes i-a revenit tânăra Evă. Distribuţia îi include pe Maia Morgenstern, Michael Ironside, Vlad Rădescu, Claudiu Bleonţ şi Coca Bloos.

Vedeţi aici:

Proces verbal şedinţă CA a CNC

Scrisoare CNC şi MCC