Plajele litoralului, invadate de alge

Plajele litoralului, invadate de alge

Peste 20.000 tone de alge au fost adunate de echipele de muncitori ale Apelor Române Dobrogea Litoral de pe plajele de la mare, cea mai mare cantitate, aproape 17.000 tone fiind colectată în ultimele două luni. Operatorii plajelor închiriate au fost amendaţi cu zeci de mii de lei.

Până la deschiderea sezonul estival, Administraţia Bazinală de Apă Dobrogea - Litoral a adunat de pe sectoarele de plajă 2.800 de tone de deşeuri, constând în alge, depozite de scoică şi corpuri străine (lemn, sticlă, plastic, etc). Deşeurile au fost transportate la depozitul ecologic de la Costineşti. La începutul sezonului estival, după lucrările de igienizare manuală şi mecanizată, plajele au fost predate celor 326 de operatori economici cu care sunt încheiate contracte de închiriere pentru perioada verii.

De la data de 12 mai 2016 şi până în prezent s-a mai colectat o cantitate de 17.000 de tone de alge, potrivit purtătorului de cuvânt al Apelor Române Dobrogea -Litoral, Marieta Iorga. În ultimele 20 de zile fenomenul de înflorire algală a înregistrat valori crescute, mai ales în sudul litoralului de unde a fost strânsă cantitatea de peste 6.000 de tone de alge. Recordul de alge colectate de pe plajele litoralului a fost înregistrat în anul 2011, când au fost adunate aproape 50.000 tone.

Colectarea algelor de la linia ţărmului se efectuează manual şi mecanizat. Apele Române intervin cu zeci de muncitori şi utilaje pentru colectarea algelor care, din cauza căldurii, intră în putrefacţie şi emană şi un „miros greţos”. Pentru strângerea algelor, se acţionează numai noaptea pe toata linia ţărmului de la Năvodari şi până la Vama Veche, pentru a nu crea disconfort turiştilor aflaţi pe plajă în timpul zilei. Specialiştii Apelor Române precizează că „prezenţa algelor aduse de curenţii marini la ţărmul mării nu este dăunătoare sănătăţii”.

Ne puteți urmări și pe Google News