PMP cere DEMISIA conducerii IICCMER: Pentru statul român 3.000 de morţi este prea puţin

PMP cere DEMISIA conducerii IICCMER: Pentru statul român 3.000 de morţi este prea puţin

Preşedintele executiv al PMP, deputatul Eugen Tomac a cerut astăzi demisia conducerii Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc (IICCMER), din cauză că reprezentanţii instituţiei nu au participat la evenimentele de comemorare a masacrului de la Fântâna Albă, unde peste 3.000 de români au fost ucişi în anul 1941.

Deputatul PMP a anunţat că va cere explicaţii premierului Grindeanu pentru faptul că niciun oficial din cadrul Ministerului pentru Românii de Pretutindeni nu a fost prezent la evenimentele organizate pe 1 aprilie, de Ziua naţională de cinstire a memoriei românilor victime ale masacrelor de la Fântâna Albă şi din alte zone ale deportărilor.

"Cer demisia întregului colectiv de conducere al Institutului pentru Crimele Comunismului. Mi se pare inadmisibil ca cineva care are în portofoliu acest domeniu să fie atât de indiferent. Ce Dumnezeu trebuie să mai cunoaştem pentru a ne implica, atât timp cât discutăm despre moartea a peste 3.000 de români? Am rămas profund marcat că nici preşedintele României, nici primul-ministru n-au transmis mesaje de comemorare a celor care au murit în chinuri cumplite acolo. În condiţiile în care autorităţile ucrainene au fost prezente şi au fost prezenţi numeroşi membri ai comunităţii româneşti din această zonă, sute de persoane. Mă întreb de ce domnul Dragnea a mai creat un Minister pentru Românii de Pretutindeni, în condiţiile în care niciun oficial din cadrul acestui minister nu a fost prezent la acest eveniment. Voi cere explicaţii primului-ministru cu privire la această neglijenţă nepermisă din partea ministrului pentru Românii de Pretutindeni", a declarat Eugen Tomac, la Parlament, citat de Agerpres.

El a adăugat că înţelege „că au sensibilităţi în a ţine ascunse în sertare numele unor torţionari. Înţeleg că sunt incapabili să mişte o lege privind înfiinţarea unui Muzeu privind victimele comunismului. Înţeleg că nu sunt în stare să elaboreze un manual cu privire la crimele comunismului, dar să nu fie în stare să se prezinte la asemenea manifestări, cu asemenea încărcătură puternică, nu o pot înţelege şi nu o pot accepta. Ţine de demnitatea statului ca bugetarii care sunt plătiţi din bugetul statului să gestioneze această problematică să îşi facă datoria", a subliniat Tomac.

Ne puteți urmări și pe Google News

El a amintit că a depus, în urmă cu doi ani, o solicitare către Biroul Permanent al Camerei Deputaţilor să creeze o Comisie specială pentru adevăr cu privire la acest masacru, dar nici până acum Parlamentul nu a dat curs acestei solicitări. Comisia nu s-a înfiinţat deoarece Grupurile PSD şi PNL nu şi-au desemnat niciodată reprezentanţii, a precizat Tomac. El a subliniat că va solicita luni din nou în cadrul Biroului Permanent să se ia în discuţie acest subiect.

Eugen Tomac a precizat că, în urmă cu două zile, a participat la comemorarea victimelor de la Fântâna Albă şi la o amplă dezbatere organizată pe acest subiect de Universitatea din Cernăuţi. "Nicio instituţie a statului român nu a fost prezentă la această dezbatere şi probabil că pentru statul român 3.000 de morţi este prea puţin", a afirmat deputatul PMP.

Masacrul de la Fântâna Albă a avut loc în data de 1 aprilie 1941. Peste 3.000 de români au fost ucişi de grănicerii sovietici, deoarece voiau să treacă graniţa în România după anexarea Bucovinei de Nord de către Uniunea Sovietică. Victimele au fost aruncate în gropi comune, iar unii oameni au fost îngropaţi de vii şi peste ei s-a turnat var nestins.

Victimele masacrului de la Fântâna Albă au fost comemorate sâmbătă, 1 aprilie, la Memorialul din pădurea Varniţa. Evenimentul a fost organizat de comunitatea românească din Bucovina de Nord, cu sprijinul autorităţii raionale şi în parteneriat cu Institutul Cultural Român şi Consulatul General al României la Cernăuţi.