PNL acuză că PSD vrea, prin legea grațierii, "ALBIREA unora care să scape de justiție"

PNL acuză că PSD vrea, prin legea grațierii, "ALBIREA unora care să scape de justiție"

PSD folosește ca pretext tema suprapopulării în penitenciare doar pentru a trece proiectul de lege al grațierii care are ca obiectiv "albirea unora care vor să scape de justiție", susține senatorul PNL și vicepreședintele Comisiei juridice, Nicoleta Pauliuc, într-o postare pe pagina de Facebok.

"Prin proiectul de lege privind grațierea, guvernul PSD pretinde că România ar putea rezolva problema suprapopulării din penitenciare și ar putea evita amenzile CEDO. Dar suprapopularea nu este singura problemă pentru care România este condamnată la Curtea Europeană. Ce se reproșează sistemului penitenciar nu este doar lipsa spațiului alocat deținuților, ci și condiții de igienă nesatisfăcătoare, camere insalubre pline de paraziți, regim de activități necorespunzătoare, mâncare proastă, lipsa asistenței medicale, ventilarea insuficientă a aerului, agentul termic etc. PSD pretinde că România ar putea rezolva problema suprapopulării din penitenciare promovând acest proiect de lege privind grațierea. Nimic mai fals! Grațierea este o măsură de clemență care trebuie folosită cu înțelepciune, în favoarea îmbunătățirii condițiilor din sistem, nu pentru albirea unora care vor să scape de justiție", a spus Pauliuc.

Senatorul PNL precizează că problema aglomerării închisorile nu va dispărea odată cu adoptarea legii grațierii. Ea atrage atenția că de această lege, în forma propusă de Guvern, ar beneficia şi infractori condamnaţi pentru mărturie mincinoasă, incest, profanare de morminte, infracţiuni la vot sau infracţiuni împotriva înfăptuirii justiţiei.

Numărul eventualilor beneficiari ai graţierii nu este suficient pentru a rezolva problema suprapopulării, numărul maxim de persoane ce ar putea fi eliberate fiind de aproximativ 2.200, în condițiile în care excedentul de încarcerare este de peste 8.500 de persoane (de aproape patru ori mai mare). Lunar, din sistemul penitenciar ies aproximativ 1.000-1.200 de persoane. Eliberarea prin grațiere a 2.200 de persoane nu poate să rezolve problema sistemului. Infracţiunile la vot sunt grațiate și se aplică atât pentru referendum cât și pentru alegeri locale sau parlamentare. Această prevedere va reduce suprapopularea din închisori cu 1 persoană. Este evident că beneficiarii importanți ai acestei prevederi sunt în afara sistemului penitenciar şi vă las pe voi să ghiciţi cine. Tot cu adresă cunoscută se graţiază mărturia mincinoasă, sustragerea de probe sau înscrisuri, presiunile asupra justiţiei", concluzionează Nicoleta Pauliuc.

Ne puteți urmări și pe Google News

Comisia juridică a Senatului a amânat, în ședința de marți, dezbaterile pe proiectului privind grațierea. Discuțiile vor fi reluate pe 21 februarie.