PNL, fără lider și în pericol să rămână fără bani

PNL, fără lider și în pericol să rămână fără bani

Pe lângă faptul că trec printr-o criză de lideri, că opoziția în Parlament este furibundă și că nu au încă un secretar general, liberalii riscă să nu primească de la AEP toți banii cheltuiți în campania electorală

Procedura de rambursare a banilor cheltuiți de PNL în campania electorală de la parlamentare nu merge la fel de lin ca cea de la locale. Liberalii au anunțat contribuții totale de campanie de 10,6 milioane lei, pentru parlamentare, sumă pe care ei speră să le fie decontată de stat. Potrivit legii, suma maximă pe care un candidat o poate utiliza pentru campania electorală este de 16. 500 de euro. Filialele județene au contribuit cu sume între 10.000 și 15.000 euro. Unii dintre candidați au făcut credite ca să aibă bani de campanie, iar acum sunt pericol să rămână datori la bănci. Organizațiile nu au toate actele justificative în regulă, motiv pentru care AEP s-ar putea să refuze rambursarea cheltuielor. Mandatarul financiar la nivel național, Antonel Tănase, a spus, pentru EVZ, că PNL a pierdut și la locale circa 1 milion lei pe care AEP nu i-a rambursat din cauza hârtiilor neconforme. „Au fost vreo 20 de județe care n-au luat 100% atunci. La unele județe facturile nu au fost întocmite conform Codului fiscal. E un caz la Tulcea, o factură de vreo 20.000 lei. N-au reușit să se înțeleagă cu furnizorul și să intre o factură nouă. Alte exemple ar fi că nu au fost întocmite corect rapoartele de activitate pentru consultanță și atunci s-au respins”, a explicat Tănase, adăugând că situația finală va fi cunoscută după jumătatea lunii martie, după ce vor fi trimise clarificări către AEP.

Rău-platnic

EVZ a aflat, pe surse, că liberalii nu au achitat toată suma de 327.000 euro plus TVA către președintele GMP, Felix Tătaru, care a fost managerul de campanie al PNL. Deși, liberalii au plătit un avans pentru a putea demara campania pe Facebook și Google, ei au depășit termenul legal de 60 de zile. Peste jumătate din organizațiile județene și cea din Capitală au încheiat contracte cu GMP, dar sunt restante cu facturile, fapt pentru care GMP nu și-au putut plăti nici furnizorii. „Nu a existat o coordonare între centru și filiale când s-au plătit banii către GMP”, a recunoscut un parlamentar PNL, pentru EVZ. Contactat de EVZ, fostul coordonator al campaniei, Gheorghe Falcă, a spus că nu el se ocupă de chestiunea rambursărilor AEP.

Ne puteți urmări și pe Google News

O singură opțiune pentru secretar general

După ce Marian Petrache a demisionat din funcția de secretar general interimar din cauza problemelor sale cu DNA, locul numărului 2 în PNL a rămas vacant. Favorit pentru post ar fi senatorul liberal Iulian Dumitrescu, au precizat, ieri, surse pentru EVZ. Pentru a tranșa această problemă, liberalii vor avea azi o întâlnire informală.