PUBLICAȚIILE NOASTRE:

Politica

PNL, speriat că ANI îngroapă candidatura lui Klaus Iohannis. Candidatul ACL la prezidențiale are 56% șanse să fie declarat incompatibil

Autor: | | 58 Comentarii | 3992 Vizualizari
ÎCCJ a stabilit pentru data de 30 septembrie următorul termen în dosarul lui Iohannnis FOTO: NICU DÎRDÎIAC
Liderii liberali sunt îngrijorați de faptul că ANI a cerut judecarea cu celeritate a dosarului de incompatibilitate a prezidențiabilului ACL, aflat pe rolul Înaltei Curți și pun presiune pe Agenție. Emoții suplimentare pentru prezidențiabilul ACL, Klaus Iohannis. Înalta Curte de Casație și Justiție a decis, ieri, amânarea unei decizii în privința cererii depuse de Agenția Națională de Integritate(ANI) cu privire la stabilirea unui termen de judecată a dosarului de incompatibilitate al lui Klaus Iohannis. Dacă recursul ANI va fi declarat admisibil în principiu, magistrații vor stabili apoi un alt termen pentru judecarea pe fond a dosarului.

Risc: demobilizarea partidului

Chiar dacă, așa cum rezultă din declarațiile oficiale, liberalii nu par îngrijorați de situația în care se află prezidențiabilul lor și susțin că știau în ce stadiu este dosarul lui Iohannis, ACL se teme de o eventuală demobilizare a activului de partid, în primă instanță, dar și a electoratului, au precizat surse liberale pentru EVZ. Vicepreședintele PNL Ludovic Orban s-a arătat deranjat de faptul că Agenției i-a luat un an de zile ca să formuleze recursul împotriva lui Iohannis și că s-a sesizat în prag de alegeri prezidențiale. ANI a sesizat Înalta Curte cu o zi înainte ca Iohannis să își depună candidatura din partea ACL.

Ludovic Orban, atac la șeful ANI

„De ce i-a luat ANI un an să formuleze un recurs? Toate aceste lucruri arată că politicul nu este străin de acest caz”, a declarat Orban pentru EVZ, el adăugând că motivarea instanței de fond – Iohannnis câștigând procesul în primă instanță - este zdrobitoare.

În plus, Orban îl acuză pe șeful ANI, Horia Georgescu, că „folosește tertipuri și proceduri” în ceea ce îl privește pe Iohannis și că își „depășește competențele” în acest caz. Pentru a fi mai credibil, Orban s-a folosit de exemplul candidaturii lui Mircea Diaconu, subliniind că nici candidatura lui Iohannis nu poate fi influenţată de acţiunea ANI. Asta cu toate că, la data stabilirii candidaturilor PNL pentru europarlamentare, Iohannis şi restul conducerii liberale s-au delimitat de Mircea Diaconu şi nu l-au acceptat pe lista candidaţilor tocmai pentru a evita o eventuală problemă, în cazul în care decizia din justiţie ar fi fost defavorabilă lui Diaconu. La rândul său, purtătorul de cuvânt al PNL, Alina Gorghiu, a declarat, pentru EVZ, că „toată lumea știa când a intrat în campanie care e realitatea”. Ea a mai spus că este important ca Instanța Supremă „să soluționeze de urgență” acest dosar, fiind esenţial ca speţa să fie lămurită înainte de începerea campaniei electorale.

Cel mai calm a reacționat însuși președintele PNL, Klaus Iohannis: „Am toată încrederea în justiția din România, iar orice decizie a justiției trebuie respectată. Ca și până acum, voi răspunde cu promptitudine la orice apel sau solicitare a instanței de judecată”.

Primarul Sibiului, membru în două AGA

În 24 aprilie 2013, Agenția Națională de Integritate (ANI) anunța că a constatat că primarul Sibiului, Klaus Iohannis, se află în stare de incompatibilitate întrucât are și calitatea de reprezentant al municipiului în Adunarea Generală a Acționarilor (AGA) S.C. Apă Canal SA Sibiu, din 5 august 2010, precum și AGA la SC Piețe SA, din 30 aprilie 2009, ceea ce contravine prevederilor legale. În septembrie 2013, Klaus Iohannis a câștigat procesul intentat de ANI, după ce Curtea de Apel Alba-Iulia a admis contestația acestuia la raportul de evaluare prin care această agenție constata că se află în incompatibilitate. Curtea de Apel a dispus anularea raportului de evaluare. Decizia instanței din Alba Iulia a fost contestată de ANI la instanța supremă. Din acel moment, dosarul se află pe rolul ÎCCJ.

PNL, contra-atac la Victor Ponta

Președintele PNL Sibiu, Mircea Cazan, a atras atenția asupra faptului că ANI nu s-a sesizat în privința faptului că declarațiile de avere ale lui Victor Ponta și ale Dacianei Sârbu conțin „falsuri prin omisiune”. „Am accesat declarațiile de avere ale premierului din 2012 și până în prezent (cea mai recentă fiind cea depusă la BEC) și declarația de avere depusă în primăvara la BEC de Daciana Sârbu, în calitate de candidat pentru Parlamentul European. Întradevăr niciuna dintre proprietățile imobiliare ale Dacianei Sârbu nu apar în declarațiile lui Victor Ponta, și, de asemenea, niciuna dintre proprietățile imobiliare ale lui Victor Ponta nu apar în declarația de avere a Dacianei Sârbu”, a spus liderul PNL Sibiu, care a acuzat ANI că acoperă ilegalitățile lui Ponta.

ANI: Vrem judecăți rapide și decizii unitare de la magistrați

În acest moment, pe rolul mai multor instanțe din țară se află 109 dosare care analizează starea de incompatibilitate a aleșilor locali care fac parte din conducerea regiilor de prestări servicii ale localităților pe care le conduc. Din cele 109 cazuri, 56 se află pe rolul instanței supreme, 34 pe rolul instanței de fond, 6 sunt suspendate, trei au primit decizii definitive și 10 sunt în termenul de recurare. Dintre procesele de incompatibilitate care s-au judecat deja pe fondul cauzelor, Agenția Națională de Integritate a avut câștig în 56% dintre cazuri.

Analizând statisticile, se observă că cele mai multe procese pe fond pierdute de ANI s-au înregistrat la Curtea de Apel Alba Iulia. La această instanță, toate cele 23 de procese pe fond au fost pierdute de juriștii ANI. Contrar acestor decizii, judecătorii de la Curtea de Apel Oradea au dat dreptate consilierilor Agenției în 20 de cazuri, un singur proces pe fond fiind pierdut de ANI.

Pe de o parte, în motivarea deciziilor, judecătorii de la Curtea de Apel Alba Iulia susțin că SC „Apă Canal” este o societate de interes regional deoarece deservește localitățile din două județe, așa că nu se încadrează în categoria societăților comerciale de interes local. Într-adevăr, aria de deservire a SC Apă Canal vizează două județe: Sibiu și Brașov. Astfel se poate afirma că această societate este în prezent de interes regional.

Decizii contrare

Pe de altă parte, judecătorii de la Curțile de Apel Constanța, Oradea, Ploiești sau Craiova, consideră că o persoană juridică care nu este de interes național, este automat de interes local indiferent dacă societatea a fost organizată la nivel comunal, orășenesc sau municipal, județean sau regional cum este în cazul de față. La fel a considerat și Curtea de Apel București în trei cazuri (când a dat câștig de cauză ANI), alte două dosare fiind pierdute de juriștii instituției.

În urmă cu șase zile, ANI a transmis o scrisoare instanței supreme și a cerut urgentarea stabilirii unor termene pentru cauzele de incompatibilitate aflate pe rolul acestei instanțe.

Scrisoarea către Supremă

„Menționăm și faptul că interpretarea instanțelor de fond nu a fost una unitară, context în care soluționarea în regim de urgență a acestor dosare de către Înalta Curte de Casație și Justiție ar avea ca efect o unificare a jurisprudenței Curților de Apel”, se arată în cererea Agenției. Mai mult, „această problemă de drept a suscitat o dezbatere amplă la nivelul opiniei publice și a factorilor politici generând controverse, subminând astfel aplicarea legii din perspectiva existenței stărilor de incompatibilitate care în fapt previn conflicte de interese, factor determinant în fraudarea banilor publici”, se mai arată în solicitarea inspectorilor ANI.

În acest context, dosarul lui Klaus Iohannis, alături de alte 32 de cazuri similare, au intrat în dezbaterea judecătorilor de la instanța supremă. Accelerarea procesului de la Instanța Supremă a fost salutată de Iohannis.

„Mă bucur că se dorește fixarea unui termen rapid pentru a rezolva o temă care este în mod fals folosită de către contracandidații mei la alegerile prezidențiale”, arată Klaus Iohannis

Căncescu și Boșcodeală au câștigat prima rundă cu ANI

Printre cei 109 aleși locali care fac sau au făcut parte din conducerea societăților de utilități se regăsesc personaje importante, lideri politici de prim plan.

În incompatibilitate a fost declarat, în iunie 2013, președintele Consiliului Județean Brașov, Aristotel Căncescu . Acuzația a fost aceeași, adică este incompatibil deoarece a fost reprezentant al CJ Brașov din Consiliul de Administrație al SC Apă Canal SA Sibiu. Procesul lui Căncescu s-a judecat mai întâi la Tribunalul Brașov, după care a fost trimis al Curtea de Apel Alba.

Instanță: De interes regional

Ca și în cazul Iohannis, un judecător a decis că Aristotel Căncescu nu este incompatibil deoarece „SC Apă Canal” este o societate de interes regional, reunind două județe și nu una de interes local. În prezent, cazul său se află pe masa judecătorilor de la Instanța supremă. Un alt personaj care a contestat raportul ANI care-l cataloga incompatibil este primarul Buzăului, Constantin Boșcodeală .

În vara anului trecut, Agenția anunța că primarul s-a aflat în stare de incompatibilitate în perioada 21 mai 2010 – 12 martie 2013, întrucât a deținut, simultan, funcția de Primar al Municipiului Buzău și calitatea de reprezentant al Municipiului Buzău în cadrul Adunării Generale a Acționarilor SC „Aquafor” SA Buzău.

În decembrie același an, Curtea de Apel Ploiești a dat câștig de cauză primarului. ANI a făcut recurs și în acest moment procesul este pe rolul judecătorilor ÎCCJ.


Tag-uri: pnl, ani, acl, Klaus Iohannis, evz, Ludovic Orban, Alina Gorghiu, Apă Canal SA Sibiu, Adunarea Generală a Acționarilor, Mircea Cazan, sibiu, daciana sarbu, Parlamentul European, victor ponta, curtea de apel, constanta, oradea, ploiesti, craiova, Aristotel Căncescu
În lipsa unui acord scris din partea Evenimentul Zilei, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului PNL, speriat că ANI îngroapă candidatura lui Klaus Iohannis. Candidatul ACL la prezidențiale are 56% șanse să fie declarat incompatibil.
SPUNE-TI PAREREAAcum poti comenta si prin intermediul contului de facebook. DETALII >>
Cele mai distribuite articole similare

Libertatea

RTV

WOWbiz

B1

Ziare.com

Unica

Capital

Fanatik

Alte articole EVZ pe aceeasi tema

spune-ti parerea Acum poti comenta si prin intermediul contului de facebook. DETALII >>

Pentru a instaura un cadru civilizat de discuţii, de eliminare a "postacilor" de partid sau a celor plătiţi ca să blocheze un articol civilizat, am adoptat următoarele soluţii, în privinţa comentariilor:
  • 1) Moderarea comentariilor lăsate în formularul de la finalul articolelor o dată la o oră – în acest caz, comentariile nu vor apărea instant.
  • 2) Postarea instant a comentariilor lăsate prin intermediul contului de facebook – în acest caz comentariile vor fi postate imediat. Puteţi să vă faceţi cont de Facebook aici.
Orice critică este acceptată pe site-ul evz.ro, cu condiţia păstrării unui limbaj civilizat, toate aceste măsuri fiind şi în sprijinul celor interesaţi să-şi expună punctele de vedere fără a mai fi hărţuiţi.
Sperăm că veţi înţelege adevărata valoare a demersului evz.ro şi vă veţi asuma responsabilitatea alături de noi.

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit. Site-ul EVZ.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.

CITEŞTE Şi
Nume: Prenume: Varsta: Email: Localitate: Judet: Telefon:


Sex: M / F
Ma abonez la newsletter
Sunt de acord cu termenii si conditiile concursului
* Toate campurile formularului sunt obligatorii