PNL, zguduit de scandaluri după decizia fuziunii cu PDL. Liberalii cer fuziune doar sub numele PNL

PNL, zguduit de scandaluri după decizia fuziunii cu PDL. Liberalii cer fuziune doar sub numele PNL

Filialele PNL au intrat în fierbere după ce conducerea a decis fuziunea cu PDL. În timp ce în anumite județe liberalii sunt îngrijorați că s-ar pierde identitatea partidului și cer ca fuziunea să aibă loc sub numele PNL, în altele ei sunt suspicioși față de ideea unei colaborări cu democrat-liberalii lui Blaga.

CLUJ. Senatorul PNL Marius Nicoară, vicepreşedinte la nivel naţional şi fost preşedinte al PNL Cluj, a declarat, pentru AGERPRES, că personal acceptă fuziunea cu PDL, dar cu păstrarea numelui PNL. El a spus că liberalii clujeni se vor pronunţa sâmbătă asupra mai multor chestiuni survenite după arestarea preşedintelui PNL Cluj, Horea Uioreanu, inclusiv în ce priveşte fuziunea cu PDL."Nu înseamnă că nu se poate face o fuziune dacă reuşim să găsim o formulă să păstrăm numele partidului. Personal sunt, în principiu, în favoarea unei idei de fuziune, dar cu ideea păstrării tradiţiei şi simbolurilor liberale", a menţionat Marius Nicoară.

OLT. Preşedintele PNL Olt, deputatul Gigel Ştirbu, se pronunţă pentru o fuziune cu PDL în vederea creării unui partid de dreapta puternic, "sub stindardul PNL". "Sunt pentru unificarea dreptei, pentru crearea unui partid mare pe eşichierul de dreapta, sub stindardul PNL, de istoria căruia se leagă marile realizări ale României. Eu sunt de acord cu o fuziune, cu crearea unui partid de dreapta puternic", a declarat vineri, pentru AGERPRES, deputatul Gigel Ştirbu. Acesta a menţionat că vineri a discutat cu primarii liberali din judeţ despre o eventuală fuziune a partidului cu PDL şi aceştia au fost acord în mod unanim cu realizarea unei asemenea fuziuni. 'Astăzi am avut întâlnire cu primarii liberali din judeţul Olt şi au spus toţi că sunt de acord cu unificarea dreptei, cu o fuziune', a arătat Ştirbu.

TELEORMAN. vicepreşedintele Partidului Naţional Liberal (PNL), Dan Popescu, a declarat vineri, pentru AGERPRES, că, printr-o fuziune cu PDL, PNL îşi va pierde identitatea şi că, personal, a fost împotriva acestei măsuri şi în urmă cu opt ani, când s-a luat în calcul o altă fuziune. 'A mai fost în 2006, când era Alianţa D.A., o încercare de fuziune PNL-PD, la care, personal, m-am opus', a declarat pentru AGERPRES vicepreşedintele PNL, Dan Popescu. Acesta a subliniat importanţa păstrării denumirii partidului pentru alegători.' Eu, de 24 de ani, merg sub denumirea, sigla şi doctrina asta, liberală. Contează şi pentru votanţi să ştie că există Partidul Naţional Liberal. Nu putem să uităm că este partidul care a înfăptuit Romania Modernă. Nu am nimic cu nimeni. Eu ţin cu pacea. M-am înţeles bine şi cu PSD şi cu PDL, nu am nimic cu niciunul din colegii noştri, nici chiar cu PPDD-ul dar nu se compară cu vechimea şi tradiţia de 139 de ani ale Partidului Naţional Liberal şi ce a făcut PNL şi înaintaşii liberali pentru ţară', a completat Dan Popescu.

Ne puteți urmări și pe Google News

BIHOR. Senatorul liberal Cristian Bodea consideră că fuziunea PNL cu PDL este o mişcare necesară, de realizat cât mai curând, reuniţi într-un singur partid care să se numească Partidul Liberal. "Când vine vorba de fuziune se pune, desigur, întrebarea care nume rămâne, dacă e nevoie de altul, dacă cele două branduri mai sunt viabile, rămâne de văzut în ce măsură se vor înţelege. Dar amândouă partidele se numesc, în primul rând, liberale. Pe lângă că unul este naţional, iar celălalt este democrat. Acum, toţi suntem naţionali şi democraţi. Nu are rost să ne mai ţinem de sintagme puţin anacronice. Partidul Liberal ar fi o denumire de compromis şi foarte potrivită. E adevărat că PDL are o istorie ca denumire, rămâne de văzut dacă dl. Blaga şi colegii lui vor putea trece peste orgoliul unui partid făcut de Băsescu şi vor dori să înceapă o construcţie pornind de la o bază cu rădăcini istorice şi serioase".

MUREȘ. Vicepreşedintele interimar al PNL, Ciprian Dobre, liderul PNL Mureş, a declarat vineri că este convenabilă o alianţă cu PDL, întrucât este singura variantă în care dreapta politică poate să bată stânga şi că el ar prefera ca în cele din urmă să aibă loc o fuziune între cele două formaţiuni sub denumirea de Partidul Naţional Liberal.

'Categoric prefer fuziunea, evident sub numele neschimbat de PNL. Nu e o chestiune de formă, nu, se poate şi absorbţie, şi fuziunea prin comasare, iar denumirea PNL să rămână nealterată. PDL cred că o să fie de acord, sigur că da, nu cred că se va împiedica cineva de chestiuni de metodă, este important scopul creării noului partid de dreapta (...) Îmi convine alianţa cu PDL pentru că este singura variantă în care dreapta politică poate să bată, în viitoarele alegeri, stânga politicii româneşti. O fuziune cu PMP, Forţa Civică - o să vedem dacă va fi cazul', a arătat Ciprian Dobre.

Rețineri față de colaborarea cu PDL

În alte filiale, problema nu este numele noii formațiuni, ci direct ideea colaborării cu PDL.

GIURGIU. Vicepreşedintele organizaţiei liberalilor din municipiul Giurgiu, Liviu Popazu, afirmă că procesul de unificare a dreptei va fi unul de durată, cu condiţii foarte clar stabilite, deoarece s-a observat de-a lungul timpului că PNL este specialist în a-i ajuta pe alţii să ajungă la putere şi apoi aceştia „să scape” de PNL. El consideră că liberalii este nevoie să acorde mare atenţie acestui proces, însă să nu se grăbească şi nu trebuie să înceapă de acum discuţii la nivel judeţean sau local. Liviu Popazu susţine că drumul PNL trebuie să fie de acum pe culoarul din dreapta.

PRAHOVA. La Prahova, decizia fuziunii cu PDL a stârnit protestele a șase dintre cei șapte parlamentari liberali, care se tem că identitatea partidului se va pierde. Aceștia au refuzat să se prezinte la şedinţa Biroului Permanent Judeţean al PNL Prahova de ieri, care urma să discute suviectul. Acelșia au declarat că nu vor alianţa "pe picior" cu PDL și îl acuză pe preşedintele organizaţiei judeţene, Mircea Roşca, că a decis schimbarea încuietorii de la intrarea în sediul PNL Prahova, pentru ca nemulțumiții ca ei să nu mai aibă acces în sediul partidului.