Podul CALAFAT VIDIN: Încep să circule primele trenuri. Când se inaugurează ruta Craiova- Sofia

Podul CALAFAT VIDIN: Încep să circule primele trenuri. Când se inaugurează ruta Craiova- Sofia

Românii şi bulgarii şi-au pasat unii altora vina în privinţa întârzierilor lucrărilor de execuţie la podul Calafat Vidin, iar acum noua problem pusă pe tapet este cea a liniei ferate.

Astfel, autorităţile bulgare spun că fac tot posibilul ca podul rutier şi feroviar inaugurat în iunie 2013 să înceapă să fie folosit şi de trenuri. Principala problemă este că o mică porţiune din calea ferată pe teritoriul românesc nu este electrificată şi de aceea nu pot fi folosite locomotive cu tracţiune electric, a declarat ministrul bulgar al transporturilor, Danail Papazov, citat de Agerpres. Aşa că zilele viitoare se vor face experimente de traversare a podului cu treuri cu locomotivă diesel.

"Avem asigurări din partea română că problema va fi soluţionată. În zilele următoare vom face un experiment cu trenuri cu tracţiune diesel", a spus ministru.

Papazov a afirmat că se aşteaptă un interes sporit pentru traficul feroviar de mărfuri între Bulgaria şi România, mai ales după finalizarea noii căi ferate între Ankara şi Istanbul.

Ne puteți urmări și pe Google News

Pentru a-i atrage pe transportatori, Bulgaria a redus taxele pentru trenurile care circulă regulamentar pe teritoriul său şi mai ales pentru cele care transportă tiruri, stimulând astfel transportul feroviar, cu scopul de a relaxa traficul rutier aglomerat.

Ministrul a mai comentat şi situaţia din Ucraina, afirmând că deocamdată nu sunt probleme cu transportatorii bulgari, dar dacă situaţia s-ar înrăutăţi este posibil să fie blocat accesul către porturile ucrainene. Trenuri Sofia-Craiova, din decembrie

Companiile de căi ferate din România, Bulgaria şi Ungaria pregătesc lansarea unor trenuri de pasageri care să lege Sofia de Craiova, Timişoara şi Budapesta prin podul Calafat-Vidin, potrivit companiei feroviare de stat a Bulgariei (BDZ).

Potrivit biroului de presă al BDZ, planurile iniţiale prevăd ca trenurile să fie lansate începând cu 14 decembrie 2014, când va intra în vigoare mersul trenurilor pentru anul 2015.