Pofta lui Raed Arafat pentru achiziții și o întâmplare din 1998

Pofta lui Raed Arafat pentru achiziții și o întâmplare din 1998

Secretarul de stat Raed Arafat a intrat și el în vizorul DNA. Știrea vine de la Cluj, de la jurnalistul Liviu Alexa. Despre tot ce a descoperit acesta cu privire la afacerea cu ambulanțe cumpărate de Arafat pentru Ministerul Sănătății puteți citi în ediția de print a Evenimentului zilei de mâine. E important de reținut că, după publicarea anchetei jurnalistice, Liviu Alexa a fost dat în judecată de Raed Arafat și ziaristul a câștigat la prima instanță.

În paralel, însă, DNA a deschis propriul dosar, încercând să afle dacă licitația și achiziția de ambulanțe SMURD au fost corecte din punct de vedere legal.

Cu toții ne dorim ca sistemul de sănătate publică să fie performant, să avem salvări bune și aparatură nouă, însă toate dotările să fie făcute fără încălcarea legii sau în beneficiul unor firme apropiate vreunui personaj care patronează, vremelinic, bugetul Sănătății sau are influență asupra cuiva din structurile guvernamentale, cu putere de decizie. Și uite așa ne-am apropiat de umbrele ascunse ale domnului Arafat, omul care a creat celula SMURD, care a performat în sistemul de urgență, care a sărit în ajutorul pacienților, care a fost premiat și decorat pentru munca susținută, dar căruia i-au plăcut prea mult achizițiile preferențiale. Acesta e păcatul său și, în curând, procurorii DNA ne vor spune dacă e vinovat Raed Arafat sau că nu a încălcat legea atunci când a atribuit prietenului său din Cluj un contract pentru vreo 200 de ambulanțe, dând un suflu consistent afacerii amicului.

Eu n-am avut norocul lui Liviu Alexa ca, în urma anchetei mele jurnalistice, niște procurori să-și bage nasul și să cerceteze ce însemna o achiziție de elicoptere cu garanții guvernamentale. Era însă în anul 1998, la scurt timp după izbucnirea scandalului ”Țigareta II”, când totul sărise în aer și când procurorii n-aveau libertatea de decizie și de mișcare pe care o au azi cei de la DNA. Politicul apăsa prea tare asupra Justiției. Evident, nici legi care să le permită procurorilor să trimită oameni în arest doar în baza unor denunțuri. Dar despre acest ultim aspect mă voi exprima cu altă ocazie.

Ne puteți urmări și pe Google News

Era iunie 1998 când am demarat o anchetă jurnalistică și apoi am publicat-o în  ”Libertatea”, ziar care la vremea aceea nu era tabloidul de astăzi. Prinsesem un fir, apoi niște faxuri primite la Guvern de un consilier al premierului Victor Ciorbea care relevau demararea unei achiziții de opt elicoptere pentru SMURD Tg Mureș și alte câteva județe limitrofe. Consilierul pe probleme de sănatate era medic, patron de clinică privată, dezvoltată în locul unei vechi policlinici de stat și lucrase cu Ciorbea la Confederația Sindicatelor. Nu am să-i dau numele ca să nu fiu acuzată că îi prejudiciez acum imagina clinicii care prosperă. Probabil că nu aș mai fi scris vreodată de această afacere, pe care am stopat-o prin publicarea articolului, dacă cel de-al doilea personaj implicat nu era doctorul Arafat.

Consilierul lui Victor Ciorbea m-a dat în judecată pentru calomnie, negând evidența. Iar matorul invocat în instanță a fost medicul Raed Arafat, cel cu care fusese în Germania la firma care comercializa elicoptere produse în America, ca să poarte negocieri. Faxurile primite la Guvern de la firma respectivă se refereau clar la achiziția de elicoptere, existau informații că se pregătea o hotărâre de guvern prin care se vor acorda garanții guvernamentale, reprezentanții firmei fuseseră la Palatul Victoriei și la Târgu Mureș, la dr. Arafat. Consilierul și medicul Arafat spuneau, însă, că inițiaseră doar un proiect de prestări de servicii, pentru șase luni, și nu ar fi cumpărat opt elicoptere, ci ar fi închiriat unul. SRI, unde am ajuns cu investigațiile mele, avea informații contrare celor doi.

Procesul cu mine a durat până în anii 2000-2001, când și ultima instanță mi-a dat câștig de cauză: nu am calomniat, iar ceea ce am prezentat nu erau minciuni. În schimb, așa cum am spus, nimeni din Parchet nu a mers pe firul afacerii. Medicul Raed Arafat a învățat, în timp, care-i mersul în sistem și cât de mult contează sprijinul politic și mediatic. Să vedem ce va spune acum DNA despre achiziția de ambulanțe. Căci distincția dintre cele două SMURD-uri a făcut-o Traian Băsescu, în 2012, când a spus că avem un SMURD al statului și unul privat, adică o fundație înființată de Arafat la Târgu Mureș.

Opiniile exprimate în paginile ziarului aparțin autorilor.