Politicieni în pielea goală

Politicieni în pielea goală

Elena Udrea a învolburat România de câteva zile încoace. Am citit o grămadă de păreri și comentarii despre ce a spus Elena Udrea, am ascultat opinii televizate la tot felul de tocșouri. Nu m-a convins nimic, niciun raționament expus că s-a prins cineva care-i jocul, cine va veni cu probe si cu contraprobe la DNA sau în spațiul public.

Mărturisesc că eu încă nu pot da un verdict despre ciupercăria asta otrăvitoare, întinsă în toată clasa politică. Știu doar că există și aștept ca procurorii și judecătorii să stabilească vinovăția fiecăruia. Nu știm încă unde vom ajunge după denunțul Elenei Udrea. Sperăm doar că vom afla. Deocamdată căutăm răspunsuri, analizăm, ne mirăm de implicarea serviciilor, ținem subiectul cald fiindcă trebuie să înțelegem. Ca în matematică, o problemă complicată poate avea o soluție simplă, dar greu de intuit.

Dezvăluirile și acuzațiile fostei candidate la președinție Elena Udrea au produs un tsunami în politica românească, cu un impact major asupra opiniei publice și a presei. Generatoare de păreri diverse, cu vehemență graduală, în funcție de interese, simpatii și antipatii.

Asistăm, în opinia mea, la un nou val al urii, fiecare arătându-l cu degetul pe cel pe care nu-l suportă sau căruia vrea să-I plătească polițe. Am văzut și colegi de breaslă care au coroborat informațiile aflate cu cele apărute în ultimele denunțuri de la DNA ale principalilor actori din Dosarul Microsoft și și-au creat propriul scenariu. Pe acesta l-au rostogolit în spațiul public, prezentându-l ca pe un adevăr. Însă Adevărul nu-l știu, în acest moment, nici procurorii, nici judecătorii. După mărturisirile Elenei Udrea, Dosarul ”Corupția la vârf” e în derulare, poate suficient lămurit, dar insuficient probat.

Ne puteți urmări și pe Google News

Probabil că vor veni și probele. Cu cât mai multe mărturii și autodenunțuri, cu atât mai mult se vor apropia procurorii de adevărul juridic. Modelul ”Bercea țipă din dubă”, extins la crema politicienilor noștri, nu va avea niciun succes dacă DNA și SRI nu vor reuși să convingă, cu probe concrete, că oamenii acuzați chiar au comis faptele ce li se pun în cârcă. Dacă se va întâmpla altfel, înseamnă că ne întoarcem la modelul bolșevic sau la cel din primii 15 ani postcomunism, când politicienii din noul val își aserviseră o mare parte a Justiției.

În tot noianul acesta de declarații uluitoare, de opinii și de întrebări, mi-e clar un lucru: așa se întâmplă în România la fiecare schimbare de putere. Abia atunci aflăm cum funcționa sistemul – din ”surse oficiale”, abia atunci politicienii, urâți sau adulați, se dezbracă de hainele lor scrobite și le vedem goliciunea. Promisese și Traian Băsescu, cândva…

Am în minte coperțile revistei Charlie Hebdo. De acolo am înțeles de ce jurnaliștii francezi publicau caricaturi cu politicieni în pielea goală. Iată că și la noi, prin dezvăluirile tuturor celor care au scris câte ceva în birourile de la DNA, îi vedem dezbrăcați și pe ai noștri politicieni și milionari de top! E singura certitudine până în acest moment.

Desigur, SRI, prin generalul Coldea, a provocat destăinuiri, a obținut informații și le-a livrat. De acum e rândul procurorilor Codruței Kovesi să-și facă treaba și să caute probe care să demonstreze faptele și să-i incrimineze corect pe fiecare în parte. Elena Udrea a deschis o cutie a Pandorei, arătând că nu-i e frică prin afirmația că ”de SRI se tem cei cu secrete în dulap”. A făcut-o târziu, când a apărut în ancheta DNA. Să sperăm, însă, că nu se va trânti prea repede capacul cutiei și vom afla Adevărul!