POLIŢIŞTI SPANIOLI ÎNFUNDAŢI DE ROMÂNCE: Proxeneţi cu epoleţi

POLIŢIŞTI SPANIOLI ÎNFUNDAŢI DE ROMÂNCE: Proxeneţi cu epoleţi

Şeful poliţiei din Coslada şi 30 de subordonaţi ai săi au fost băgaţi după gratii în urma denunţului unor prostituate din România.

Nu mai puţin de 31 de poliţişti spanioli, în frunte cu şeful poliţiei din suburbia Coslada (o treime din poliţia locală) au fost arestaţi, joi, în baza denunţurilor unor tinere românce pe care le obligau să se prostitueze pentru ei.

„Era ca în Chicago în anii ’20. O mafie care controla infracţionalitatea din oraş, le impunea taxe de protecţie comercianţilor, în special hotelierilor, se ocupa cu traficul de droguri şi dirija reţelele de trafic de carne vie. Mai lipsea doar să preia monopolul pe piaţa alcoolului“. Declaraţia îi aparţine unuia dintre poliţiştii madrileni, implicaţi în operaţiunea de anihilare a grupării conduse de şeful poliţiei din Coslada, Gines Jimenez Buendia, în vârstă de 52 de ani.

Potrivit unor surse judiciare, ancheta în acest caz a început pe 16 aprilie, când patru proxeneţi români au intrat în vizorul ofiţerilor de la Poliţia Judiciară din capitala spaniolă. Românii au fost urmă riţi pas cu pas şi le-au fost interceptate convorbirile telefonice, anchetatorii aflând astfel că aceştia făceau parte dintr-o grupare în care erau implicaţi, de fapt, zeci de agenţi de poliţie din Coslada.

Ne puteți urmări și pe Google News

Reţeaua era condusă de Buendia, aflat de 22 de ani la şefia poliţiei din suburbia madrileană. „Practic, românii îşi recrutau victimele din ţară sub promisiunea că le ajută să-şi găsească de lucru în Spania şi le duceau în Coslada, unde apelau apoi la poliţişti pentru a le «convinge» să se prostitueze în zona parcului industrial Di Calvaro. Înainte de a ajunge pe stradă, o parte dintre tinere erau obligate să-şi ofere serviciile poliţiştilor. Toate au depus plângeri împotriva aşa-zişilor oameni ai legii care le-au bătut şi şantajat pentru a se prostitua. Dacă aveau de-a face cu tinere care mergeau în Spania pentru a se prostitua, poliţiştii lui Buendia aveau grijă să treacă, zilnic, pe la acestea pentru a-şi lua «partea» din sumele obţinute de la clienţi. Cele care nu plăteau erau aruncate în închisoare şi extrădate“, au precizat sursele citate.

„Nimic nu l-a putut înfunda până acum pe Buendia“

Potrivit presei spaniole, Jimenez Buendia - licenţiat în jurnalism şi tată a doi copii - conduce poliţia din Coslada din 1986. Din 1994 până în 2006 a fost preşedinte al Federaţiei Asociaţiilor şefilor de poliţie locală din Spania. „Pe toată perioada carierei sale, împotriva lui Buendia au fost formulate mai multe denunţuri, niciunul însă suficient de «puternic » pentru a-l îndepărta din postul de şef“, relatează cotidianul „El Pais“. Mai mult, în 2003, judecă torii din Madrid l-au absolvit de trei acuzaţii de detenţie ilegală, formulate împotriva lui în 1995.

Jimenez Buendia şi cei 30 de subordonaţi ai săi au fost trimişi în spatele gratiilor, sub acuzaţiile de corupţie, extorcare, agresiune şi şantaj.

UN MIC ORAŞ ROMÂNESC

80% dintre imigranţi sunt români

Situat la o distanţă de aproximativ 12 kilometri faţă de centrul Madridului, respectiv faţă de Puerta de Sol, Coslada se constituie în cea mai importantă suburbie a Madridului, fiind considerată de mulţi chiar o „mică Românie“. Şi asta pentru că, potrivit unor date neoficiale, cei aproximativ 14.000 de români care trăiesc aici reprezintă 80% dintre imigranţi şi peste 15% din populaţia oraşului. Majoritatea provin din judeţele Moldovei şi din Teleorman şi lucrează în construcţii şi în comerţ, însă există şi români care şi-au deschis aici propriile afaceri: magazine alimentare sau textile, restaurante şi chiar firme de construcţie.