Polonia și UE, ciocnire la nivel înalt

Polonia și UE, ciocnire la nivel înalt

Șefii de stat și de guvern din UE discută, în aceste zile, la Bruxelles, despre ocuparea forței de muncă, creștere economică, migrație, securitate și apărare. Un punct important dezbătut este și înnoirea mandatului lui Donald Tusk la conducerea Consiliului European, pentru perioada iunie 2017-decembrie 2019

Guvernul polonez, care și-a accelerat campania împotriva realegerii lui Donald Tusk în înalta funcție europeană, îl acuză pe compatriotul său că a susținut „o încercarea ilegitimă de a alunga de la putere executivul de la Varșovia”.

Mandat până în 2019

Lupta împotriva lui Donald Tusk este „pe față”, iar jurnaliștii de la Bruxelles spun că este destul de neobișnuită pentru politica europeană. Cancelarul german Angela Merkel susține un nou mandat de doi ani și jumătate pentru Tusk, spunând că acesta ar fi „un semn de stabilitate”. Președintele va avea un rol important în negocierile privind Brexitul. Reuniunea de ieri a liderilor UE a fost ultima la care a participat premierul britanic Theresa May, înainte de a declanșa oficial procesul de doi ani privind Brexitul, la finalul acestei luni.

Ne puteți urmări și pe Google News

Rivalitate politică

Premierul polonez, Beata Szydlo, le-a adresat o scrisoare celor 27 de șefi de stat și de guvern din UE, în care-și exprima opoziția față de predecesorul său. Tusk are sprijinul majorității statelor membre, dar Polonia insistă în demersul său, așa că situația a devenit ciudată. Este de așteptat, totuși, ca Donald Tusk să fie reales, pentru că singurul său contracandidat este europarlamentarul Jacek Saryusz- Wolski, care nu are experiență în guvernul național. Orice rezultat al negocierilor este, însă, posibil. Partidul de guvernământ, Lege și Justiție, îl acuză pe Tusk că ar fi sprijinit gestul parlamentarilor opoziției, în decembrie, când au fost luați ostaticii în Parlament, într-o „tentativă de lovitură de stat”.

Ungaria, Franța și Germania au anunțat că-l susțin pe Tusk, iar Marea Britanie a refuzat să spună cum va vota. Mandatul lui Tusk se încheie în 31 mai 2017.

Iohannis, la Consiliul European

Șeful statului a declarat că România dorește o Uniune Europeană unită și puternică. „Noi credem, și am spus acest lucru foarte clar și ferm, într-o UE puternică, unită, solidară, iar această consolidare trebuie să o realizăm împreună, toți cei 27. Din acest considerent nu am fost de părere că este bine să mergem pe variante cum ar fi Europa cu mai multe viteze sau Europa cu două viteze sau Europa cercurilor concentrice”, a explicat Klaus Iohannis. El a precizat că accentul trebuie pus pe găsirea unor soluții de creștere economică.